Najlepsza kapusta z grochem z dodatkiem suszonych grzybów i kminku. Pachnący groch z kapustą na święta czyli wigilijny bigos wegetariański z kapusty i grochu
Groch zalewam wodą w garnku, w którym będzie gotowany. Wody powinno być trzy razy więcej niż grochu. Odstawiam na całą noc. Jeśli zdecyduję się dodać do kapusty z grochem grzyby, również zalewam je w osobnym naczyniu wodą i moczę przez kilka godzin.
Następnego dnia kapustę płuczę w dwóch zimnych wodach i dokładnie odciskam na sicie lub durszlaku.
Gotuję groch w osolonej wodzie (w tej samej, w której się moczył) przez ok. 30 minut (w razie potrzeby dolewam dodatkową wodę; na 1 l wody przypada 1 mała łyżeczka soli) do miękkości. Jeśli chcę uzyskać bardzo gęstą konsystencję kapusty z grochem, rozgotowuję groch na gładką papkę, uważając, żeby nie przypalił się w garnku.
W czasie gotowania grochu w drugim garnku gotuję przez ok. 30 minut zalaną wrzątkiem kapustę, do której, opcjonalnie, można dodać listek laurowy i ziele angielskie. Jeśli jest grubo poszatkowana, można przed gotowaniem pokroić ją na drobniejsze kawałki. Do gotowania kapusty można dodać zawiniętą w gazę suchą kromkę chleba na zakwasie (pochłonie nadmiar nieprzyjemnego zapachu).
Kiedy kapusta i groch się gotują, na dużej, głębokiej patelni szklę cebulę na tłuszczu.
Ugotowany groch odcedzam, kapustę odciskam na sicie lub durszlaku i dodaję do zeszklonej cebuli. Podsmażam całość, mieszając i doprawiam solą, pieprzem i ziarnistym lub zmielonym kminkiem.
Przed dodaniem do cebuli kapusty i grochu można podsmażyć z nią odciśnięte, wymoczone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.Konsystencję kapusty z grochem można regulować, rozrzedzając wywarem warzywnym lub zagęszczając zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru albo zasmażką.Kapusta z grochem wegańska - masło klarowane zastępuję olejem roślinnym.Przydatne poradniki: