Drukuj przepis
Buraczki

Buraczki

Buraczki do obiadu, najlepszy przepis na buraczki z pieczonych buraków z sokiem z cytryny i zasmażką, która dodaje im smaku.
Danie Dodatek do obiadu
Kuchnia Polska
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 30 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 6
Liczba kalorii 148 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kg buraków umyte, w skórkach, z usuniętymi naciami i „wąsami”
  • 1 jabłko duże; obrane ze skórki
  • 2-3 łyżki mąki pszenna lub kukurydziana, albo bezglutenowa
  • 50 g masła ¼ kostki
  • sok z ½ cytryny
  • woda lub zimny wywar
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Buraki gotuję we wrzątku, w garnku, przez 30 minut lub nakłuwam widelcem, zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku przez ok. 40 minut, w temperaturze 200 °C.
  2. Można też ponakłuwane buraki przełożyć do niewysokiej miski, zalać niewielką ilością wody, przykryć folią odporną na mikrofale i ugotować w kuchence mikrofalowej (na programie do gotowania ziemniaków lub przez ok. 5-15 minut, w zależności od mocy kuchenki).
  3. Ciepłe buraki obieram ze skórek i ucieram na tarce o grubych oczkach.
  4. Na suchej patelni rumienię delikatnie mąkę, dodaję masło i zasmażam na jasnozłoty kolor.
  5. Rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością zimnej wody lub wywaru i mieszam, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  6. Mieszam zasmażkę na średnim ogniu z ciepłymi burakami, dodaję utarte na tarce o grubych oczkach jabłko i mocno podgrzewam.
  7. Doprawiam buraczki zasmażane sokiem z cytryny oraz solą i, opcjonalnie, pieprzem.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

Buraczki wegańskie - masło zastępuję tłuszczem roślinnym, np. olejem kokosowym lub oliwą z oliwek

Buraczki bezglutenowe - do przygotowania zasmażki, zamiast pszennej, wykorzystuję mąkę kukurydzianą lub uniwersalną mąkę bezglutenową

Przydatne poradniki:

  1. Zasmażka - jak zrobić
Wartości odżywcze
Buraczki
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 148 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 17mg 6%
Sód 189mg 8%
Potas 574mg 16%
Węglowodany ogółem 20g 7%
Błonnik 5g 20%
Cukry 14g
Białko 2g 4%
Witamina A 5.6%
Witamina C 13.9%
Wapń 3%
Żelazo 7.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.