Kotlet schabowy z kostką

Kotlet schabowy z kostką

Aromatyczny, soczysty kotlet schabowy z kostką czyli przepis na najlepszy kotlet schabowy smażony w panierce, z kawałkiem kości, która dodaje mięsu smaku i aromatu.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 5 min
Total Time: 15 min
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: kotlet schabowy z kostką, kotlety schabowe z kostką, schabowe z kostką, schabowy z kostką
Servings: 2
Calories: 677kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 300-500 g plastrów schabu z kostką porcjowany na kotlety, z kawałkami kostki pozostawionymi na brzegu
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • 100 g smalcu do smażenia można zastąpić masłem klarowanym
  • chili lub papryka w proszku
  • sól, pieprz

Instructions

  • Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tłuczemy za pomocą tłuczka do grubości ok. 8 mm.
  • Rozkłócamy jajko i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz chili lub paprykę (można też, zamiast doprawiania jajka, posypać przyprawami mięso).
  • Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w tartej bułce.
  • Na rozgrzanej patelni topimy smalec i smażymy kotlety na średnim ogniu (można najpierw obsmażyć je z obu stron po 1 minucie, następnie dosmażać lub po prostu smażyć jedną stronę do momentu zrumienienia bułki tartej, obrócić i dosmażyć drugą.
  • Opcjonalnie, pod koniec smażenia, można przykryć patelnię pokrywką, żeby panierka nie była zbyt sucha.
  • Osączamy kotlety z nadmiaru tłuszczu na specjalnej łopatce lub na papierowym ręczniku czy serwetce i serwujemy.

Video

Notes

Nutrition

Serving: 200g | Calories: 677kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 62g | Fat: 31g | Saturated Fat: 11g | Cholesterol: 259mg | Sodium: 546mg | Potassium: 1031mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 3.5% | Vitamin C: 1% | Calcium: 8.4% | Iron: 21%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!