Drukuj przepis
Kotlet schabowy z kostką

Kotlet schabowy z kostką

Aromatyczny, soczysty kotlet schabowy z kostką czyli przepis na najlepszy kotlet schabowy smażony w panierce, z kawałkiem kości, która dodaje mięsu smaku i aromatu.
Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przepis na kotlet schabowy z kostką, kotlety schabowe z kostką, schabowe z kostką, schabowy z kostką
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 5 min
Całkowity czas 15 min
Liczba porcji 2
Liczba kalorii 677 kcal

Składniki

  • 300-500 g plastrów schabu z kostką porcjowany na kotlety, z kawałkami kostki pozostawionymi na brzegu
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • 100 g smalcu do smażenia można zastąpić masłem klarowanym
  • chili lub papryka w proszku
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tłuczemy za pomocą tłuczka do grubości ok. 8 mm.
  2. Rozkłócamy jajko i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz chili lub paprykę (można też, zamiast doprawiania jajka, posypać przyprawami mięso).
  3. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w tartej bułce.
  4. Na rozgrzanej patelni topimy smalec i smażymy kotlety na średnim ogniu (można najpierw obsmażyć je z obu stron po 1 minucie, następnie dosmażać lub po prostu smażyć jedną stronę do momentu zrumienienia bułki tartej, obrócić i dosmażyć drugą.
  5. Opcjonalnie, pod koniec smażenia, można przykryć patelnię pokrywką, żeby panierka nie była zbyt sucha.
  6. Osączamy kotlety z nadmiaru tłuszczu na specjalnej łopatce lub na papierowym ręczniku czy serwetce i serwujemy.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Kotlet schabowy z kostką
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 677 kcal Kalorie z tłuszczów 279 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 31g 48%
Tłuszcze nasycone 11g 55%
Cholesterol 259mg 86%
Sód 546mg 23%
Potas 1031mg 29%
Węglowodany ogółem 31g 10%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 62g 124%
Witamina A 3.5%
Witamina C 1%
Wapń 8.4%
Żelazo 21%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.