Kotlet schabowy z kostką

Klasyką kuchni polskiej są schabowe. Nie ulega wątpliwości, że w soboty i niedziele goszczą na stołach w wielu polskich domach. Kotlet schabowy z kostką to z pewnością jedna z popularnych potraw. Pasują do niego równie znane dodatki: purèe ziemniaczane i kapusta zasmażana. Chcąc zmodyfikować nieco zawartość talerza i unowocześnić całość, można podać je z kaszą gryczaną, jaglaną lub gotowaną pszenicą. To właśnie kotlety schabowe z kostką z dodatkiem tego nieco rzadziej spotykanego na naszych stołach zboża są ulubionym daniem mojego gościa, Rudzielca. Konrad bardzo lubi gotować, choć na co dzień zajmuje się… muzyką oraz prowadzeniem vloga.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy kuchni polskiej

Rudzielec uwielbia kuchnią polską i smaki dzieciństwa zapamiętane z rodzinnego domu.  Lubi zjeść smacznie i konkretnie. Razem pokażemy Wam dzisiaj jak zrobić kotlety schabowe z kostką w sposób, w który przygotowuje je jego mama.

Kostka w kotlecie wzbogaca smak

Mięso, w którym pozostawiona jest kostka, po usmażeniu, nabierze za jej sprawą dodatkowego, bogatszego aromatu. Będzie też nieco bardziej soczyste. Ważne, żeby nie roztłuc go zbyt cienko! Dzięki kostce trudniej o wpadkę i nadmierne tłuczenie kotletów schabowych tłuczkiem.

5 od 1 osoby
Kotlet schabowy z kostką
Kotlet schabowy z kostką
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
15 min
 
Aromatyczny, soczysty kotlet schabowy z kostką czyli przepis na najlepszy kotlet schabowy smażony w panierce, z kawałkiem kości, która dodaje mięsu smaku i aromatu.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet schabowy z kostką, kotlety schabowe z kostką, schabowe z kostką, schabowy z kostką
Liczba kalorii: 677 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 300-500 g plastrów schabu z kostką (porcjowany na kotlety, z kawałkami kostki pozostawionymi na brzegu)
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • 100 g smalcu do smażenia (można zastąpić masłem klarowanym)
  • chili lub papryka w proszku
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kotlet schabowy z kostką - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Kotlet schabowy z kostką - Jak zrobić
  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tłuczemy za pomocą tłuczka do grubości ok. 8 mm.
  2. Rozkłócamy jajko i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz chili lub paprykę (można też, zamiast doprawiania jajka, posypać przyprawami mięso).
  3. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w tartej bułce.
  4. Na rozgrzanej patelni topimy smalec i smażymy kotlety na średnim ogniu (można najpierw obsmażyć je z obu stron po 1 minucie, następnie dosmażać lub po prostu smażyć jedną stronę do momentu zrumienienia bułki tartej, obrócić i dosmażyć drugą.
  5. Opcjonalnie, pod koniec smażenia, można przykryć patelnię pokrywką, żeby panierka nie była zbyt sucha.
  6. Osączamy kotlety z nadmiaru tłuszczu na specjalnej łopatce lub na papierowym ręczniku czy serwetce i serwujemy.
Wartości odżywcze
Kotlet schabowy z kostką
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 677 kcal Kalorie z tłuszczów 279 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 31g 48%
Tłuszcze nasycone 11g 55%
Cholesterol 259mg 86%
Sód 546mg 23%
Potas 1031mg 29%
Węglowodany ogółem 31g 10%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 62g 124%
Witamina A 3.5%
Witamina C 1%
Wapń 8.4%
Żelazo 21%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Nasza propozycja: kotlet schabowy z kostką, gotowana pszenica i dodatkowo ogórki kiszone. Dajcie znać w komentarzach, z czym Wy podaliście Wasze kotlety schabowe z kostką :).

Kotlety schabowe z kostką
Kotlety schabowe z kostką
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

16 komentarzy
  1. U kogo z Was w niedziele są zawsze schabowe na obiad? U mnie zdecydowanie
    rzadko, ale fajnie czasem powrócić do klasyki kuchni polskiej :D.

  2. Bravo dla Pana, wiadomo nie od dzisiaj, ze mezczyzni najlepiej lubia robic kotlety schabowe ( i na ogol tylko to umieja), jako ze danie nie wymaga specjalnego wysilku i jest daniem prostym i szybkim:-)Ja z upodobaniem obserwuje Twoje przepisy ktore cos zawsze wnosza nowego do naszego jadlospisu.Oczywiscie, czasem trzeba zrobic cos tradycyjnego, bo moze sa i tacy, ktorzy nie potrafia zrobic zwyklego kotleta:-)Pozdrawiam, dzisiaj mam kotlety na obiad bez kosci i papryki:-))-Halina

  3. Dlaczego wszyscy panierują kotlety schabowego w bułce tartej?! Kojarzy się z suchym, cienkim jak papier niesmacznym kotletem, jak to robią w większości restauracji. Kotlet musi być soczysty, duży, gruby! I cała polska zawija na bułkę tartą, żałosne polaczki. mniejsza z tym, I like It. 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)