¾szklankicukrupolecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
200gmasła1 kostka; o temperaturze pokojowej
2łyżkiwody lub mleka
2łyżkikakao
1łyżeczkaproszku do pieczenia
Dodatkowo
100-500gwiśnibez pestek, mogą być świeże lub odcedzone z syropu/nalewki; można też wykorzystać cukrowe wiśnie dekoracyjne lub rodzynki/daktyle/morele
krem budyniowy z 500 ml mleka i 200 g masła
polewa czekoladowa ze 100 g gorzkiej czekolady i 25 g masła lub śmietanki kremówki
Instructions
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół; czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników).
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysty krem, na najwyższych obrotach miksera.
Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem i miksujemy na średnich obrotach, do połączenia wszystkich składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Delikatnie, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza, ale nie za wolno, mieszamy białka z masą.
Połowę masy odlewamy do osobnej miski i dodajemy do niej wodę/mleko oraz kakao. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Jasną masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię.
Na wierzchu jasnej masy wykładamy ostrożnie ciemną masę. Wyrównujemy powierzchnię.
Na ciemnej masie układamy wiśnie, delikatnie (ale nie w całości) dociskając je do środka.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasto od razu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Wierzch całkowicie wystudzonego ciasta dekorujemy kremem budyniowym i odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, do stężenia, na ok. 2-3 godziny.
Na schłodzony krem wylewamy dekoracyjnie polewę czekoladową i odstawiamy ponownie w chłodne miejsce na ok. 30 minut.