Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Leczo z cukinią
Najlepsze leczo z cukinią, cebulą i czosnkiem, papryką i pomidorami czyli przepis na leczo wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Węgierska
Keyword:
leczo z cukinią
Servings:
4
osoby
Calories:
251
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
cukinii
pokrojona w kostkę wielkości 1 kęsa; połowę można zastąpić pokrojoną w podobną kostkę kiełbasą podwawelską
3
papryki
kolorowe; pokrojone w grubą kostkę
4
pomidory
średnie; pokrojone w kostkę
3
cebule
drobno pokrojone
2-4
ząbki
czosnku
pokrojony w cienkie plasterki
5
łyżek
oleju roślinnego do smażenia
w wersji z mięsem można zastąpić smalcem
½-1
łyżeczka
chili, ostrej papryki lub zmielonego czerwonego pieprzu
1
łyżeczka
papryki słodkiej wędzonej
w wersji z kiełbasą można pominąć lub wykorzystać paprykę słodką niewędzoną
1
łyżeczka
cząbru lub mieszanki ziół prowansalskich
1
łyżeczka
cukru
opcjonalnie; można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem/erytrytolem
sól, pieprz
Instructions
W dużym garnku lub w woku szklę cebulę z czosnkiem na tłuszczu.
Dodaję paprykę i cukinię. Mieszam i podsmażam aż zmięknie.
Do warzyw dodaję kiełbasę i duszę na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Dodaję pomidory i zagotowuję. Trzymam całość na ogniu aż pomidory się „rozpadną”.
Przyprawiam leczo ostrym chili, papryką, ziołami, solą i pieprzem. Jeśli pomidory były mało dojrzałe, smak potrawy można „podbić” odrobiną cukru.
Podaję gorące, z kromką chleba.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Nutrition
Wielkość porcji:
375
g (wersja wegetariańska)
|
Kalorie:
251
kcal
|
Węglowodany:
20
g
|
Białko:
4
g
|
Tłuszcze:
18
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
65
mg
|
Potas:
788
mg
|
Błonnik:
5
g
|
Cukier:
12
g
|
Witamina A:
3282
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
2
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina C:
120
mg
|
Witamina E:
5
mg
|
Witamina K:
33
µg
|
Wapń:
61
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
47
mg
|
Fosfor:
111
mg
|
Selen:
1
µg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!