Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Jak ugotować sorgo
Jak ugotować sorgo - poradnik krok po kroku. Gotowanie sorgo - przepis podstawowy na gotowane sorgo. Kasza sorgo - jak ugotować.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
12
hours
hours
10
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
12
hours
hours
40
minutes
minutes
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Keyword:
jak ugotować sorgo
Servings:
3
osoby
Calories:
56
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
szklanka
sorgo
3
szklanki
wody
½
łyżeczki
soli
2
łyżki
oliwy
Instructions
Sorgo zalewam zimną wodą i moczę przez 8-12 godzin, w temperaturze pokojowej.
Zagotowuję (w tej samej wodzie, w której się moczyło), dodaję sól i oliwę, mieszam delikatnie, zmniejszam ogień.
Gotuję na sporym ogniu, ale tak, żeby woda nie bulgotała zbyt mocno, przez 30 minut.
Zdejmuję z ognia, zostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Sorgo można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Nutrition
Wielkość porcji:
100
g (ugotowane)
|
Kalorie:
56
kcal
|
Węglowodany:
12
g
|
Białko:
1
g
|
Sód:
1
mg
|
Potas:
58
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Wapń:
5
mg
|
Żelazo:
0.7
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!