Jak ugotować sorgo przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jak ugotować sorgo
Jak ugotować sorgo

Smaczne, choć wciąż niezbyt popularne w Polsce zboże, niekiedy nawet tu uprawiane, czyli sorgo – nieduże ziarna przypominające kaszę gryczaną. Jak ugotować sorgo – pokazuję krok po kroku prostą, ale odrobinę czasochłonną procedurę, dzięki której gotowane sorgo będzie al dente czyli miękkie z zewnątrz i delikatnie twarde w środku.

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Istnieją różne odmiany sorgo, w zależności od kraju pochodzenia, bo to odporne na suszę zboże uprawiane jest na tzw. Starym Świecie czyli w Europie, Azji oraz Afryce, ale spotkać można je również w innych częściach świata, np. w Meksyku.

Sorgo jest bogate w białko, minerały oraz węglowodany złożone, nie zawiera też glutenu. Może być podstawą zdrowej i zrównoważonej diety, wykorzystane jako dodatek do głównych dań, składnik zup czy sałatek, a nawet deserów i ciast. Można też, po ugotowaniu, dodać je do podduszonych na oliwie warzyw, mięsa czy ryb i owoców morza, przygotowując smaczne kaszotto, a może raczej sorgotto? 🙂

Jak ugotować sorgo

Jak ugotować sorgo

Jak ugotować sorgo - poradnik krok po kroku. Gotowanie sorgo - przepis podstawowy na gotowane sorgo. Kasza sorgo - jak ugotować.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 12 godz. 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 12 godz. 40 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: jak ugotować sorgo
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 56kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka sorgo
  • 3 szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Sorgo zalewam zimną wodą i moczę przez 8-12 godzin, w temperaturze pokojowej.
  • Zagotowuję (w tej samej wodzie, w której się moczyło), dodaję sól i oliwę, mieszam delikatnie, zmniejszam ogień.
  • Gotuję na sporym ogniu, ale tak, żeby woda nie bulgotała zbyt mocno, przez 30 minut.
  • Zdejmuję z ognia, zostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
  • Sorgo można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Wartości odżywcze

Serving: 100g (ugotowane) | Kalorie: 56kcal (3%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 1mg | Potas: 58mg (2%) | Fiber: 1g (4%) | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam smakuje? Ciekawa jestem, do jakich potraw je wykorzystacie!

 

Gotowane sorgo
Gotowane sorgo
4 komentarze
  • Ja czasem moczę przez 6 godzin i mi wychodzi 🙂 Ale to chyba zależy też od rodzaju sorgo. Zawsze robię sorgo z warzywami, gotowanymi na parze, i kukurydzą z puszki. Czasem dodaję kurczaka lub łososia, ale zazwyczaj same warzywa wystarczają 🙂

    Gdzie kupujesz swoje sorgo? Bo ostatnio szukałam w większych sklepach i coś trudniej jest je dostać…

    • To prawda, w zależności od rodzaju i koloru sorgo można je moczyć krócej i czasem nawet o kilka minut krócej gotować. To moje, ciemne, jest dość oporne ;). Kupiłam je w Auchan. Z warzywami najlepsze :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom