1cukiniaśredniej wielkości; utarta na tarce o grubych oczkach lub zmiksowana w blenderze; można zostawić kilka większych kawałków
4pomidorydojrzałe
1czerwona cebuladrobno pokrojona
1szklanka śmietanki kremówki
oliwa z oliwek
świeża bazyliado dekoracji
2ząbkiczosnkuopcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
tarty parmezan do posypania
sól i pieprz
Instructions
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam (zachowuję wodę). Można polać oliwą z oliwek lub stopionym masłem i podrzucić parę razy na durszlaku.
Cebulę szklę na oliwie, dodaję zmiksowaną cukinię razem z kilkoma większymi kawałkami oraz czosnkiem i trzymam na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając.
Zalewam śmietanką kremówką, doprowadzam do wrzenia, nadal mieszam i gotuję przez kolejnych kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem.
Na talerzu układam połówki plasterków pomidora, na wierzchu kładę ugotowany makaron.
Polewam sosem, ozdabiam krążkami cebuli i bazylią. Można posypać tartym parmezanem.
Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).Przydatne poradniki