Makaron z sosem z cukinii przepis | Dorota Kamińska

Makaron z sosem z cukinii

Zeszłotygodniowe upały dały się we znaki wielu osobom i nawet taka miłośniczka wysokich temperatur jak ja musiała ograniczyć gotowanie, a już na pewno pieczenie w piekarniku, do minimum. Latem dobrze jest skoncentrować się na jedzeniu smacznych i pożywnych śniadań, a na obiad podawać chłodniki lub lekko podgrzane zupy, przygotowane wieczorem, poprzedniego dnia. Można też pokusić się o zjedzenie ciepłego posiłku, wybierając makaron, którego nie trzeba zbyt długo gotować, z szybkim w przygotowaniu sosem. Dziś polecam makaron z sosem z cukinii.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

To kilka prostych składników, typowo letnich, bo oprócz cukinii potrzebna jest cebula, trochę czosnku i pyszne, dojrzałe pomidory. Odrobina przypraw, kilkanaście minut gotowania, kremowa śmietanka do sosu i parmezan do posypania. Gotowe!

Makaron farfalle z sosem śmietankowo-cukiniowym

Makaron z sosem z cukinii

Makaron farfalle z sosem cukiniowym czyli przepis na makaron z sosem z cukinii, z cebulą i pomidorami, prosty i szybki do zrobienia na obiad.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z sosem z cukinii
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 835kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 1 cukinia (średniej wielkości; utarta na tarce o grubych oczkach lub zmiksowana w blenderze; można zostawić kilka większych kawałków)
  • 4 pomidory (dojrzałe)
  • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia (do dekoracji)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • tarty parmezan do posypania
  • sól i pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam (zachowuję wodę). Można polać oliwą z oliwek lub stopionym masłem i podrzucić parę razy na durszlaku.
  • Cebulę szklę na oliwie, dodaję zmiksowaną cukinię razem z kilkoma większymi kawałkami oraz czosnkiem i trzymam na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając.
  • Zalewam śmietanką kremówką, doprowadzam do wrzenia, nadal mieszam i gotuję przez kolejnych kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Na talerzu układam połówki plasterków pomidora, na wierzchu kładę ugotowany makaron.
  • Polewam sosem, ozdabiam krążkami cebuli i bazylią. Można posypać tartym parmezanem.

Przydatne przepisy i poradniki

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).

Przydatne poradniki
  1. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Calories: 835kcal | Carbohydrates: 105g (35%) | Protein: 25g (50%) | Fat: 35g (54%) | Saturated Fat: 17g (85%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sodium: 276mg (12%) | Potassium: 933mg (27%) | Fiber: 6g (24%) | Sugar: 9g | Vitamin A: 47.1% | Vitamin C: 46.5% | Calcium: 25.5% | Iron: 14.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Makaron kokardki z sosem śmietankowo-cukiniowym
Makaron kokardki z sosem śmietankowo-cukiniowym

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

33 komentarze
  1. Dorota, fajny ten Twój makaronik 🙂
    Jeśli chodzi zaś o film, to masz dobraną za głośno muzykę w stosunku do tego co mówisz, wycisz ją w chwili mówienia to będzie lepiej Ciebie słychać 🙂

    1. Dzięki :). Nie mam za głośnej muzyki 🙂 – mam do bani mikrofon zarówno ten w kamerze, jak i ten podłączany do komputera i jak samą siebie podgłośnię lub przyciszę muzykę, słychać szumy i zgrzyty w tle. Pracuję nad tym, żeby to zlikwidować.

        1. Ale to w takim razie nie wiem jak to jest, że ja u siebie na laptopie słyszę i jedno i drugie, a na innych komputerach muzyka podobno dość mocno mnie zagłusza. Cóż, nikt nie mówił, że będzie łatwo, czas się z tym problemem rozprawić raz, a dobrze :).

          1. Jakiego programu używasz do montażu filmów?
            Postaram się coś znaleźć odnośnie ustawień korekcji dźwięku.
            Dźwięk w Twoich filmach różnie jest słyszalny na różnych komputerach.
            Na jednym słychać prawie tylko podkład muzyczny, na innym całkiem dobrze i Ciebie i muzykę.

            Spróbuj także przetestować inny program do edycji filmów.

            Pozdrawiam
            Tomek

          2. Dotychczas używałam Sony Vegas Pro 9, ale z różnych względów zamierzam się przerzucić na nowszą, lżejszą wersję półprofesjonalną, która ma poprawioną obsługę renderowania formatu AVC i w końcu montowanie filmów pójdzie mi sprawniej: Sony Movie Studio HD Platinum 10. Nawet już pobrałam triala do wypróbowania: http://www.sonycreativesoftware.com/download/trials/moviestudiopp

            Z tą słyszalnością to już chyba kwestia ustawień dźwięku w każdym komputerze – ja w laptopie mam standardowe ustawienia, bez żadnych udziwnień. Słyszę się też dobrze na innych kompach: drugi laptop podłączony do głośników 3.1 też daje dobry efekt, u moich rodziców tak samo. Nie wiem naprawdę skąd bierze się taka rozbieżność u innych…

          3. Po prostu podkład muzyczny przesuń o -3 dB i powinno być lepiej. Swojego głosu nie ruszaj, gdyż słychać go dobrze. Pamiętaj, że muzyka w filmie jest drugorzędna.
            Odgłosów skwierczenia na patelni i stukotu noża o deskę do krojenia się nie obawiaj, to przecież normalne w kuchni i tylko dodaje uroku. Sprawia, że czujemy, że to się dzieje naprawdę, a nie na niby w reklamie.

            Zawsze masz do wyboru:

            albo gotujesz jak Pan Rober Makłowicz (bez wyciszania dźwięków w tle) w pełni naturalnie,
            albo dodajesz obróbkę studyjną i próbujesz zrobić coś na wzór „przepisu z opakowania”.

            Pamiętaj że decyzja należy do Ciebie. Mi osobiście bardziej odpowiada stylowe gotowanie Pana Roberta niż gotowanie z reklamy.

            Pozdrawiam serdecznie
            Tomek

          4. Przyznaję się bez bicia – tak zrobiłem coś według podawanego przez niego przepisu. 🙂
            Lecso (leczo). Ostatnio jestem zwolennikiem potraw jednogarnkowych. W kuchni mam dwie szafki kuchenkę i lodówkę. Jak zamówię meble do kuchni, to zmieni się to.

            Pozdrawiam
            Tomek

          5. Jeszcze dodam, że Robert Makłowicz może sobie pozwolić na zostawienie odgłosów, bo pracuje na profesjonalnym sprzęcie i odgłosy stanowią w jego przypadku miłe tło. No i raczej ma całą ekipę od brudnej roboty, a sam zajmuje się tylko najprzyjemniejszą jej częścią, czyli gotowaniem :).

  2. O takie makarony to i ja lubię – bo makaron to bardzo wdzięczny kompan szybki w przygotowaniu i zawsze smaczny.
    Twoja propozycja bardzo mi sie podoba i skuszę się na nią niebawem 🙂

    serdecznie pozdrawiam z wakacji

    1. Wszystko to prawda o makaronie. A ja go ostatnio zaniedbałam – chociaż akurat wyszło na to, że tak rzadko robię filmy, a to już drugi z makaronem ;). Baw się dobrze na wakacjach i oby dopisały dobry humor i pogoda :).

  3. Szybkie, proste i pożywne.
    W sam raz dla sportowców, którzy mają w swojej diecie makarony.
    To lubię w Twoich przepisach – nie sprawiają problemu.

    Pozdrawiam
    Tomek

    1. Dzieki Tomku – ten przepis jest akurat książkowy, nawet bez żadnych moich modyfikacji. To prawda, lubię takie przepisy, co nie sprawiają problemu. Jak któryś mi sprawi problem, po prostu tu nie trafia ;). A makaron dla sportowca – czemu nie? Tylko trzeba uważać, żeby sos nie był zbyt kaloryczny. Tu na przykład można spróbować użyć mniejszej ilości śmietanki. Albo wersję 30% zastąpić taką 12%, też słodką, do sosów i zup.

  4. I oczywiście trzeba doprawić sos solą i pieprzem, o czym nie powiedziałam, bo mi było za gorąco ;).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)