Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa z kabaczka
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Amerykańska, Europejska, Wegańska
Keyword:
zupa z kabaczka
Servings:
5
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Zupa
500
g
kabaczka
obrany ze skórki, bez pestek, zmiksowany w blenderze; przed miksowaniem można upiec kabaczek w piekarniku przez ok. 30-40 minut w 220 °C
300
ml
mleka kokosowego z puszki
można zastąpić śmietanką kremówką
1
cebula
drobno pokrojona
1
ząbek
czosnku
przeciśnięty przez praskę
1
łyżeczka
curry
sól, pieprz
2-3
łyżki
masła
można zastąpić olejem roślinnym
1
łyżka
soku z cytryny
opcjonalnie
Do dekoracji
1
szczypta gałki muszkatołowej
10
listków świeżej mięty
1
szczypta curry
5
orzechów włoskich
uprażone na suchej patelni
Instructions
Na patelni lub w garnku szklę cebulę na maśle.
Dodaję czosnek i znów szklę całość.
Dodaję zmiksowany kabaczek i zalewam mlekiem kokosowym. Zagotowuję.
Gotuję zupę przez ok. 5 minut. Doprawiam curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Opcjonalnie można też doprawić zupę z kabaczka sokiem z cytryny.
Trzymam zupę na ogniu jeszcze przez kilka minut, następnie przelewam do miseczek i dekoruję papryczką chili, orzechami i dodatkowymi przyprawami.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Tried this recipe?
Let us know
how it was!