Zupa z kabaczka przepis | Dorota Kamińska

Zupa z kabaczka

Nadchodzi czas, kiedy na stołach zagości znów zupa z kabaczka, bardzo prosta do przygotowania, zwłaszcza jeśli hurtowo zrobicie na obiad purèe z kabaczka. To jedna z tych prostych receptur dla niecierpliwych i nieco rozleniwionych kucharzy, bo zupę, dysponując blenderem, przygotujecie w 20 minut. Smak kabaczka łączy się tu z mlekiem kokosowym i curry, niemal równie dobrze jak smak dyni, choć na tę wersję zupy, jedną z moich ulubionych, poczekamy do jesieni.

Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszny obiad

Zupa z kabaczka jest idealna na lato. Tylko kilka prostych składników, niedużo kalorii i więcej czasu dla nas – do wyjścia na spacer lub posiedzenia na werandzie czy balkonie z ulubioną książką. Można rozłożyć poduszki na leżance, a kiedy zajdzie słońce, zapalić lampion, otulić stopy kocem i zjeść na kolację lekko podgrzaną, delikatną, kremową zupę z chrupiącymi orzechami.

Wiosna dopiero kiełkuje za oknem, a ja wyglądam już lata. W głowie rodzi się plan kolejnego wyjazdu. To będzie kraj, w którym raczej nie rosną kabaczki. Może nawet kilka krajów… Wspominam wakacje sprzed 2 lat, kiedy jadłam zupę z kabaczka, piłam lekkie wino i dyskutowałam z moim przyjacielem Edwardem o tym jak to będzie w Australii. Nie przypuszczałam wtedy, że po świecie zacznę podróżować tak intensywnie, że przepis na zupę z kabaczka na publikację poczeka niemal 2 lata.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Amerykańska, Europejska, Wegańska
Przepis na: zupa z kabaczka
Liczba porcji: 5 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 500 g kabaczka (obrany ze skórki, bez pestek, zmiksowany w blenderze; przed miksowaniem można upiec kabaczek w piekarniku przez ok. 30-40 minut w 220 °C)
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki (można zastąpić śmietanką kremówką)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła (można zastąpić olejem roślinnym)
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1 szczypta curry
  • 5 orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na patelni lub w garnku szklę cebulę na maśle.
  • Dodaję czosnek i znów szklę całość.
  • Dodaję zmiksowany kabaczek i zalewam mlekiem kokosowym. Zagotowuję.
  • Gotuję zupę przez ok. 5 minut. Doprawiam curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Opcjonalnie można też doprawić zupę z kabaczka sokiem z cytryny.
  • Trzymam zupę na ogniu jeszcze przez kilka minut, następnie przelewam do miseczek i dekoruję papryczką chili, orzechami i dodatkowymi przyprawami.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa z kabaczka
Zupa z kabaczka
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
    1. Można upiec kabaczka, obrać ze skóry i zmiksować w blenderze, dodając sól i pieprz. Wyjdzie puree z kabaczka, opcjonalnie można do gorącego dodać żółty ser lub rozrzedzić wywarem na zupę :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)