1łyżeczka przyprawy pięciu smakówmieszanka anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, nasion kopru włoskiego (lub zmielonych nasion kozieradki oraz pieprzu syczuańskiego)
2łyżeczki soli
1łyżeczka czarnego pieprzuświeżo zmielony
Instructions
Kurczaka myję, usuwam ewentualne pozostałości piór, zalewam w średnim rondlu zimną wodą i zagotowuję.
Z powierzchni wody, najlepiej przy pomocy małego sitka, usuwam białą pianę i ewentualne „farfocle”, które wypłyną z kurczaka podczas gotowania.
Dodaję sól, pieprz i przyprawę pięciu smaków i gotuję dalej, aż do miękkości (przez ok. 15 minut).
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę partiami kurczaka (UWAGA: zbyt dużo kawałków naraz utrudnia ich obracanie podczas smażenia), do uzyskania złocistego koloru i chrupkości skórki.
Po wyjęciu z oleju odsączamy jego nadmiar na papierowych ręcznikach.
Układam kurczaka na talerzach lub na wspólnym półmisku, skrapiam sosem rybnym zmieszanym z sokiem z cytryny. Na koniec posypuję chili i podaję.