Kurczak pięciu smaków

Kurczak pięciu smaków
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Orientalny kurczak pięciu smaków, danie kuchni wietnamskiej, które, w najprostszej wersji, można przygotować, wykorzystując gotową mieszankę przypraw.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy kuchni wietnamskiej i inne pomysły na obiad

Pięć smaków: słodki, gorzki, kwaśny, słony i… umami, piąty smak, uzyskiwany za sprawą dodania do potrawy glutaminianu sodu, popularnego w kuchni chińskiej, tajskiej i wietnamskiej, a także… w polskiej, bo pełno go we wszelkich kostkach rosołowych i gotowych mieszankach przypraw. Jeśli mam być szczera, to nie polecam go, bo uważam, że upośledza rozróżnianie smaków i, w nadmiernych ilościach, szkodzi.

Potraktujcie tę potrawę jako ciekawostkę. Poznajcie jej smak. Wykorzystajcie mieszankę przypraw przygotowaną własnoręcznie lub gotową. Ale nie zapraszajcie na stałe glutaminianu sodu do swoich kuchni, ok? Można kupić przyprawę pięć smaków, która go nie zawiera.

Przygotowany na moje urodziny. Pachnie dość nietypowo, ale gościom smakował :). Zobaczcie jak go zrobić. Kurczak pięciu smaków.

Kurczak pięciu smaków

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania30 min
Całkowity czas35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Kurczak pięciu smaków, gotowany do miękkości, następnie smażony w dużych kawałkach na głębokim oleju. Smaczny i aromatyczny kurczak 5 smaków.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 kg kawałków kurczaka (najlepiej nadadzą się udka)
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków (mieszanka anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, nasion kopru włoskiego (lub zmielonych nasion kozieradki) oraz pieprzu syczuańskiego)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czerwona papryczka chili (drobno posiekana)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo zmielony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kurczak pięciu smaków - Jak zrobić

Krok 1
Kurczaka myję, usuwam ewentualne pozostałości piór, zalewam w średnim rondlu zimną wodą i zagotowuję.
Krok 2
Z powierzchni wody, najlepiej przy pomocy małego sitka, usuwam białą pianę i ewentualne „farfocle”, które wypłyną z kurczaka podczas gotowania.
Krok 3
Dodaję sól, pieprz i przyprawę pięciu smaków i gotuję dalej, aż do miękkości (przez ok. 15 minut).
Krok 4
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę partiami kurczaka (UWAGA: zbyt dużo kawałków naraz utrudnia ich obracanie podczas smażenia), do uzyskania złocistego koloru i chrupkości skórki.
Krok 5
Po wyjęciu z oleju odsączamy jego nadmiar na papierowych ręcznikach.
Krok 6
Układam kurczaka na talerzach lub na wspólnym półmisku, skrapiam sosem rybnym zmieszanym z sokiem z cytryny. Na koniec posypuję chili i podaję.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)