400-600gświeżego łososiadzwonka lub filet bez skóry; ok. 300 g każda; wyjęte z lodówki 10 minut przed przyrządzeniem
sok z cytryny lub limonki
sól, świeżo zmielony biały pieprz
masło klarowanedo smażenia; można zastąpić dobrym olejem, np. kokosowym
Instructions
Rozgrzewam masło lub olej na średnim ogniu na patelni.
Skrapiam rybę ze wszystkich stron sokiem z cytryny lub limonki i przyprawiam solą i pieprzem.
Zwiększam ogień i smażymy łososia z jednej strony przez ok. 5 minut, do zezłocenia. Przewracam za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki.
Dosmażam drugą stronę łososia przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby można zezłocić też boki, trzymając kawałek łososia za pomocą dwóch łopatek lub szczypiec.
Notes
Łososia można zaserwować z dodatkiem gotowanego ryżu, smażonych lub pieczonych ziemniaków, albo purèe ziemniaczanego, opcjonalnie z dodatkiem musztardy miodowej lub sosu chrzanowego.Przydatne poradniki: