Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Szarlotka z truskawkami
Szarlotka z truskawkami na kruchym cieście, z masą kisielową w środku.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
35
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Europejska
Keyword:
szarlotka z truskawkami
Servings:
12
tortownica o średnicy ok. 21 cm
Calories:
282
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Spód
1
szklanka
mąki
np. razowa lub orkiszowa; przesiana
½
szklanki
wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach
1
szklanka
płatków owsianych
100
g
masła
½ kostki; stopione
¾
szklanki
cukru
2
łyżki
złotego syropu z puszki
można też wykorzystać syrop kukurydziany, klonowy, syrop z agawy lub miód
1
łyżka
wody
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
Środek
1
kg
truskawek
umyte, osuszone, bez szypułek, w całości lub pokrojone w kostkę
¾
l
soku z wiśni lub jabłek
5
łyżek
mąki ziemniaczanej
można zastąpić mieszanką (pół na pół skrobi kukurydzianej i tapioki)
3
łyżki
cukru
opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
Instructions
Ze wszystkich składników na spód szybko zagniatamy ciasto, którego konsystencja będzie przypominała ciasto kruche.
Połową ciasta wylepiamy dno, a pozostałością – bok tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy (góra+dół) przez ok. 15-20 minut, do delikatnego zrumienienia.
W 1 szklance soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i, opcjonalnie, cukier, energicznie mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy mieszankę mąki i soku ze szklanki i wyłączamy ogień, energicznie mieszając całość do zgęstnienia.
Truskawki układamy na upieczonym cieście i zalewamy gorącym kisielem powstałym z soku i mąki ziemniaczanej, wyrównując powierzchnię za pomocą łyżki.
Odstawiamy całość do przestudzenia, następnie schładzamy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
kruche ciasto
Nutrition
Wielkość porcji:
160
g
|
Kalorie:
282
kcal
|
Węglowodany:
49
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
8
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
17
mg
|
Sód:
76
mg
|
Potas:
301
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
28
g
|
Witamina A:
220
IU
|
Witamina C:
49.7
mg
|
Wapń:
46
mg
|
Żelazo:
1.4
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!