Szarlotka z truskawkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Szarlotka z truskawkami

Szarlotka z truskawkami

Szarlotka z truskawkami

Szarlotka z truskawkami – nie każdy wie, że można w ten sposób przygotować szarlotkę. Klasyczna szarlotka jest ciastem z jabłkami, ale do nadzienia wykorzystuje się też dodatek innych owoców. Gruszki, brzoskwinie, truskawki… Krojąc je w plastry lub kostkę i zalewając ugotowanym na owocowym soku kisielem, możecie wyczarować różne doskonałe środki szarlotki. W mojej kuchni zagościła dziś szarlotka z dodatkiem truskawek, na kruchym spodzie z dodatkiem płatków owsianych, z niewielką ilością cukru brzozowego. To idealne ciasto dla tych, którzy dbają o linię, ale chcą od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego. Zobaczcie jak zrobić szarlotkę z truskawkami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Moja szarlotka z truskawkami swój spód zawdzięcza inspiracji australijskimi ciasteczkami anzac biscuits. Ta receptura z powodzeniem może zostać wykorzystana przy przygotowywaniu kruchych spodów do serników czy innych ciast lub deserów na zimno. Zastępując zwykłą mąkę mąką razową, a cukier – ksylitolem, uzyskałam ciasto o niższej zawartości kalorii i mniejszym indeksie glikemicznym. Z powodzeniem można je podać jako smaczne i zdrowe śniadanie albo nietuczący deser, zwłaszcza że truskawki zawierają wyjątkowo mało kalorii. W dodatku w tym cieście prezentują się nader kusząco!

Szarlotka z truskawkami

Szarlotka z truskawkami

Szarlotka z truskawkami na kruchym cieście, z masą kisielową w środku.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 35 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: szarlotka z truskawkami
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy ok. 21 cm
Kalorie: 282kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 1 szklanka mąki (np. razowa lub orkiszowa; przesiana)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g masła (½ kostki; stopione)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki złotego syropu z puszki (można też wykorzystać syrop kukurydziany, klonowy, syrop z agawy lub miód)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Środek

  • 1 kg truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, w całości lub pokrojone w kostkę)
  • ¾ l soku z wiśni lub jabłek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (można zastąpić mieszanką (pół na pół skrobi kukurydzianej i tapioki))
  • 3 łyżki cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Ze wszystkich składników na spód szybko zagniatamy ciasto, którego konsystencja będzie przypominała ciasto kruche.
  • Połową ciasta wylepiamy dno, a pozostałością – bok tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy (góra+dół) przez ok. 15-20 minut, do delikatnego zrumienienia.
  • W 1 szklance soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i, opcjonalnie, cukier, energicznie mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy mieszankę mąki i soku ze szklanki i wyłączamy ogień, energicznie mieszając całość do zgęstnienia.
  • Truskawki układamy na upieczonym cieście i zalewamy gorącym kisielem powstałym z soku i mąki ziemniaczanej, wyrównując powierzchnię za pomocą łyżki.
  • Odstawiamy całość do przestudzenia, następnie schładzamy przez ok. 1 godzinę w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 160g | Kalorie: 282kcal (14%) | Węglowodany: 49g (16%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 76mg (3%) | Potas: 301mg (9%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 28g (31%) | Witamina A: 220IU (4%) | Witamina C: 49.7mg (60%) | Wapń: 46mg (5%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Taka szarlotka z dodatkiem truskawek z pewnością zaskoczy niejedną osobę!

Zobacz też
Bita śmietana

Szarlotka z truskawkami
Szarlotka z truskawkami

Bardzo jestem ciekawa, czy ją przygotujecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się udała i smakowała! A może zamiast truskawek wykorzystaliście inne owoce?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom