1kgkarkówkipokrojona w niezbyt grube plastry, delikatnie roztłuczona
1-2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
suszony majeranek lub tymianek
słodka lub ostra papryka albo chili w proszku
imbir w proszkuopcjonalnie
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Instructions
Karkówkę (każdy plaster z osobna) nacieramy dokładnie czosnkiem, przyprawami i ziołami.
Mięso przekładamy do miski, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i ugniatamy tak, żeby dokładnie rozprowadzić ją po wszystkich plastrach karkówki.
Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, chociaż najlepsza karkówka to taka, która marynowała się przez całą noc.
Na 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki.
Układamy plastry karkówki na żeberkach grilla lub tacce i grillujemy przez ok. 10-15 minut (mięso powinno być brązowe i rumiane, ale nie może być spalone i twarde), w połowie grillowania obracając mięso.
Najlepiej grillować karkówkę pod przykryciem, na grillu z pokrywką, co zapobiegnie jej wysuszeniu. Jeśli nie mamy grilla z pokrywką, można grillować karkówkę zawiniętą w folię aluminiową, a pod koniec grillowania odwinąć i zrumienić lub trzymać na żeberkach albo tacce bez przykrycia czy zawijania i podlewać co kilka minut piwem.
Karkówkę podajemy z chlebem, ulubioną sałatką i, opcjonalnie, z dodatkowym sosem.