fbpx
Czytasz właśnie
Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla
5/5 (1)

Pamiętam czasy, kiedy w polskich domach nie było jeszcze grilla, a latem, na podwórku, rozpalało się ogniska lub stawiało rożno. Młodzi rodzice, czasem w towarzystwie dziadków, zawsze wśród znajomych, piekli nad ogniem nadziane na kije kiełbaski, a w popiele czekały zakopane ziemniaki, najlepsze – z ogniska, które po ostudzeniu przekrawało się na pół i zjadało z solą, brudząc się przy tym niemiłosiernie czarną, zwęgloną skórką. Wtedy jeszcze nikomu z nas nie była znana potrawa, na którą Was dziś zaproszę: karkówka z grilla.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Dziś takie ogniska to rzadkość, a ich miejsce zastąpiły grille, na których grillujemy kiełbasę, a zaraz po niej największą popularnością cieszy się karkówka z grilla. Można przygotowywać ją na wiele sposobów, wybierając swoje ulubione przyprawy, a w mojej rodzinie preferujemy klasyczny sposób jej grillowania. Ciekawa jestem jak Wy ją zrobicie – wykorzystacie moją recepturę czy dodacie coś od siebie?

Zobacz też
Risotto ze szparagami

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Delikatna, miękka i krucha karkówka z grilla przyprawiona czosnkiem i papryką oraz imbirem. Najlepsza karkówka z grilla, bez przypalania.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 1 godzina 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 1 godzina 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: karkówka z grilla
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg karkówki (pokrojona w niezbyt grube plastry, delikatnie roztłuczona)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • suszony majeranek lub tymianek
  • słodka lub ostra papryka albo chili w proszku
  • imbir w proszku (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Karkówkę (każdy plaster z osobna) nacieramy dokładnie czosnkiem, przyprawami i ziołami.
  • Mięso przekładamy do miski, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i ugniatamy tak, żeby dokładnie rozprowadzić ją po wszystkich plastrach karkówki.
  • Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, chociaż najlepsza karkówka to taka, która marynowała się przez całą noc.
  • Na 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki.
  • Układamy plastry karkówki na żeberkach grilla lub tacce i grillujemy przez ok. 10-15 minut (mięso powinno być brązowe i rumiane, ale nie może być spalone i twarde), w połowie grillowania obracając mięso.
  • Najlepiej grillować karkówkę pod przykryciem, na grillu z pokrywką, co zapobiegnie jej wysuszeniu. Jeśli nie mamy grilla z pokrywką, można grillować karkówkę zawiniętą w folię aluminiową, a pod koniec grillowania odwinąć i zrumienić lub trzymać na żeberkach albo tacce bez przykrycia czy zawijania i podlewać co kilka minut piwem.
  • Karkówkę podajemy z chlebem, ulubioną sałatką i, opcjonalnie, z dodatkowym sosem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Karkówka z grilla
Karkówka z grilla

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

25 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom