½kgtruskawekumyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone na kawałki lub zmiksowane w blenderze
2łyżki cukrumożna zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem
masło
mleko
Beza
2białka jajeko temperaturze pokojowej
½szklanki cukru pudru
1szczypta soli
Instructions
Mleko z cukrem zagotowujemy i wsypujemy ryż. Powierzchnia mleka powinna znajdować się ok. 2-3 cm wyżej od powierzchni ryżu.
Na średnim ogniu, na małym palniku, pod przykryciem, gotujemy ryż przez ok. 40 minut. Mleko nie może się przypalić i wykipieć, powinno delikatnie bulgotać.
Krok opcjonalny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
Ugotowany ryż mieszamy z truskawkami i podajemy (w wersji bez bezy) lub zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryty masą bezową, w temperaturze 180 °C, ok. 30 minut.
W ten sam sposób, zastępując truskawki innymi owocami, można przygotować ryż z malinami, jagodami, bananem oraz jabłkiem czy gruszką, dodając do niego odrobinę cynamonu.Przydatne poradniki: