Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Makaron z serem
Prosty przepis na makaron z serem czyli tani obiad szybki do ugotowania. Makaron z białym serem, cebulą i kaparami lub zielonym groszkiem.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Polska, Włoska
Keyword:
makaron z serem
Servings:
2
osoby
Calories:
711
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
250
g
makaronu
spaghetti lub tagliatelle, albo pappardelle; ugotowany al dente
200
g
twarogu
grubiej lub drobniej pokruszony
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
2
łyżki
kaparów
opcjonalnie; lub 100 g zielonego groszku
2
łyżki
masła klarowanego lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
Instructions
Cebulę szklimy lub rumienimy na maśle lub oliwie.
Dodajemy twaróg i doprawiamy solą, a opcjonalnie – pieprzem. Delikatnie podsmażamy aż ser lekko zmięknie.
Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, szybko mieszamy i przekładamy całość na talerze.
Opcjonalnie do gorącego makaronu dodajemy kapary lub zielony groszek (rozmrożony, przelany wrzątkiem lub świeży, blanszowany).
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Całość można udekorować świeżą bazylią
Jak ugotować makaron
Jak zrobić
masło klarowane
Nutrition
Wielkość porcji:
350
g
|
Kalorie:
711
kcal
|
Węglowodany:
100
g
|
Białko:
28
g
|
Tłuszcze:
21
g
|
Tłuszcze nasycone:
11
g
|
Cholesterol:
55
mg
|
Sód:
650
mg
|
Potas:
441
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
7
g
|
Witamina A:
140
IU
|
Witamina C:
3
mg
|
Wapń:
118
mg
|
Żelazo:
1.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!