Makaron z serem

Makaron z serem

Prosty przepis na makaron z serem czyli tani obiad szybki do ugotowania. Makaron z białym serem, cebulą i kaparami lub zielonym groszkiem.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska, Włoska
Keyword: makaron z serem
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 711kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle, albo pappardelle; ugotowany al dente
  • 200 g twarogu grubiej lub drobniej pokruszony
  • 1 cebula średnia; drobno pokrojona
  • 2 łyżki kaparów opcjonalnie; lub 100 g zielonego groszku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy lub rumienimy na maśle lub oliwie.
  • Dodajemy twaróg i doprawiamy solą, a opcjonalnie – pieprzem. Delikatnie podsmażamy aż ser lekko zmięknie.
  • Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, szybko mieszamy i przekładamy całość na talerze.
  • Opcjonalnie do gorącego makaronu dodajemy kapary lub zielony groszek (rozmrożony, przelany wrzątkiem lub świeży, blanszowany).

Video

Wskazówki

  1. Całość można udekorować świeżą bazylią
  2. Jak ugotować makaron
  3. Jak zrobić masło klarowane

Nutrition

Serving: 350g | Kalorie: 711kcal | Carbohydrates: 100g | Białko: 28g | Fat: 21g | Tłuszcze nasycone: 11g | Cholesterol: 55mg | Sód: 650mg | Potas: 441mg | Fiber: 4g | Cukier: 7g | Witamina A: 140IU | Witamina C: 3mg | Wapń: 118mg | Żelazo: 1.8mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!