Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Ćwikła
Najlepsza ćwikła z chrzanem - przepis na Wielkanoc. Ćwikła to gotowane lub pieczone buraki, utarte na tarce i wymieszane ze świeżym, drobno startym chrzanem. Można doprawić ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
40
minutes
minutes
Total Time:
45
minutes
minutes
Course:
Przekąska
Cuisine:
Polska
Keyword:
ćwikła z chrzanem
Servings:
6
osób
Calories:
77
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
buraków
umyte, ugotowane lub upieczone w skórkach (czas gotowania: ok. 30 minut; czas pieczenia: ok. 40 minut w temperaturze 220 °C, obrane)
2
laski
korzenia chrzanu
obrany
½
cytryny
tylko wyciśnięty sok
sól, cukier
Instructions
Chrzan ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.
Buraki ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze.
Przyprawiam sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Podaję w salaterce, udekorowane np. listkami bukszpanu.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Nutrition
Wielkość porcji:
165
g
|
Kalorie:
77
kcal
|
Węglowodany:
17
g
|
Białko:
2
g
|
Sód:
130
mg
|
Potas:
552
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
11
g
|
Witamina A:
55
IU
|
Witamina C:
12.1
mg
|
Wapń:
27
mg
|
Żelazo:
1.3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!