Mazurek królewski wyjątkowo elegancki i wyszukany mazurek wielkanocny z jabłkami, masą makową, warstwą orzechową i polewą z czekolady. To przepis na najlepszy mazurek na Wielkanoc.
150gmasła¾ kostki; miękkie, o temperaturze pokojowej
1jajko
3łyżkioleju
2łyżeczkiproszku do pieczenia
¼łyżeczkisoli
Warstwa jabłkowa
½szklankicukru
1kgjabłekobrane, utarte na tarce o grubych oczkach
1opakowaniegalaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Warstwa makowa
250gmakupoprzedniego dnia zalany wrzątkiem i odstawiony na noc, następnie dobrze odciśnięty
3łyżkikaszy manny
2łyżkimąki ziemniaczanej
⅔szklankicukru
200mlmleka
3łyżkimasłamiękkie, o temperaturze pokojowej
2jajka
100grodzynek
100ginnych bakaliinp. orzechy laskowe, migdały, daktyle, suszony ananas lub papaja, skórka z pomarańczy; posiekane
Warstwa orzechowa
150gorzechów włoskich
⅔szklankicukru
125mlmleka
200gmasła1 kostka
1łyżka spirytusu
Polewa czekoladowa
100ggorzkiej czekolady
100gmasła½ kostki
Instructions
Kruchy spód
Wszystkie składniki na spód zagniatamy ręcznie w misce lub ucieramy za pomocą miksera (końcówki świderki).
Wykładamy ciasto na dnie blaszki wyłożonej po brzegi papierem do pieczenia.
Pieczemy spód 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Wyjdzie nam twardy, suchy placek, który odstawiamy do wystudzenia.
Warstwa jabłkowa
Jabłka mieszamy w garnku z cukrem i przesmażamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody.
Masę jabłkową odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną (ale nie całkowicie zimną!) wykładamy na zimny placek ułożony w blaszce i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Warstwa makowa
Mak mielimy w maszynce do mięsa (zakładamy końcówkę o najdrobniejszych oczkach) lub ucieramy w blenderze.
Dodajemy do maku pozostałe składniki oprócz bakalii i w garnku lub na patelni gotujemy przez ok. 8 minut, cały czas mieszając.
Dodajemy wszystkie bakalie (oprócz orzechów włoskich, które są składnikiem masy orzechowej) i mieszamy.
Ciepłą masę (która bardzo szybko zastyga!) wykładamy na warstwę jabłek na cieście. Odstawiamy do wystudzenia.
Warstwa orzechowa
Zmielone orzechy, mleko, i cukier gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
Dodajemy do orzechów masło, łyżkę spirytusu i mieszamy.
Powinna wyjść nam niegęsta masa, którą wylewamy na masę makową. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Polewa czekoladowa
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Polewę czekoladową wylewamy na schłodzoną masę orzechową i wstawiamy ciasto w chłodne miejsce.