Najlepsze prażuchy ziemniaczane klasyczne, z gotowanych ziemniaków i zaparzonej z nimi mąki pszennej. Świetnie smakują z karmelizowaną cebulą oraz skwarkami!
5 minut przed końcem gotowania odlewam niemal całą wodę (zachowuję!), zostawiając w garnku jedynie ok. 1 szklankę.
Zasypuję całą powierzchnię ziemniaków i wody mąką i zostawiam do gotowania pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
Gdy mąka się zaparzy, ubijam całość do gładkości, za pomocą ubijaczki do puree ziemniaczanego. Masa powinna być jednolita, bez grudek. W razie potrzeby konsystencję można regulować dodatkową wodą zachowaną z gotowania ziemniaków.
Nakładam prażuchy na talerz za pomocą łyżki umoczonej w tłuszczu, formując jajowate kluski.
Polewam tłuszczem i karmelizowaną cebulą, ewentualnie dodaję skwarki. Serwuję jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.