Kasza jęczmienna wiejska łamana czyli najpopularniejsza kasza z jęczmienia podawana jako dodatek do obiadu lub zagęszczania zup. Jest bazą klasycznego polskiego krupniku.
Kaszę dokładnie płuczę w kilku wodach, dopóki całkowicie nie pozbędę się osadu. Odcedzam.
Zalewam kaszę wodą w garnku i zagotowuję.
Zmniejszam ogień tak, żeby kasza powoli pyrkała na ogniu, delikatnie mieszam, przykrywam i zostawiam do gotowania.Kasza jęczmienna łamana/wiejska: drobna - 10 minut; średnia - 12 minut; gruba - 15 minut Kasza jęczmienna perłowa/mazurska: drobna - 10 minut; średnia - 12 minut; gruba - 15 minut Nie mieszam w trakcie gotowania.
Zdejmuję kaszę z ognia, dodaję sól i olej, ale jeszcze nie mieszam. Zostawiam pod przykryciem na 15 minut, do wchłonięcia pozostałej wody i uzyskania sypkości.