Hauskyjza to domowy smażony ser, przygotowany ze zgliwiałego twarogu czyli białego sera, opcjonalnie z dodatkiem jajka, koniecznie z czosnkiem lub kminkiem, dzięki któremu nabiera intensywnego aromatu. Śmierdzący ser domowy dla smakoszy :).
1kgzgliwiałego twarogumożna przyspieszyć proces gliwienia, zostawiając świeży twaróg w miseczce, przykryty ściereczką, w ciepłym miejscu
1ząbekczosnku lub 1 łyżka całych ziaren kminkuczosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
Instructions
Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej roztapiam i odparowuję na niewielkim ogniu twaróg. Grudki powinny się rozdrobnić, a całość zgęstnieć i przypominać odrobinę stopiony, żółty ser.
W trakcie podsmażania dodaję całe ziarna kminku lub czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiam.
Smażony ser podaję na ciepło lub przekładam do foremek albo małych miseczek (silikonowe lub wyłożone folią spożywczą), dociskam i wstawiam do lodówki na 24 godziny.