Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kompot z wiśni
Kompot z wiśni z pysznymi dodatkami: sokiem z cytryny, wanilią lub cynamonem, dzięki którym zyskuje wspaniały aromat. Najlepiej posłodzić go miodem lub cukrem brzozowym.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
20
minutes
minutes
Course:
Drink
Cuisine:
Polska
Keyword:
kompot z wiśni
Servings:
1
l
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
250
g
wiśni
mogą być z pestkami, chociaż lepsze drylowane
1
l
wody
3-6
łyżek cukru
polecam zastąpić miodem - posłodzić kompot po wystudzeniu, albo cukrem brzozowym (ksylitolem dodanym do gotowania)
½
cytryny
1
laska wanilii
opcjonalnie; może być pusta w środku
1
łyżeczka
cynamonu
opcjonalnie
Instructions
Wiśnie zasypuję cukrem i odstawiam na ok. 1 godzinę, żeby puściły sok.
Zalewam wiśnie wodą i sokiem z cytryny i dokładam skórkę waniliową i/lub miąższ albo cynamon czy skórkę startą z cytryny. Zagotowuję całość.
Kompot z wiśni można podać od razu po ugotowaniu, na ciepło lub wystudzić i schłodzić w lodówce.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Tried this recipe?
Let us know
how it was!