Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kormos
Kormos czyli grecki blok czekoladowy. Pyszny, łatwy deser bez pieczenia - kormos z mleka, likieru, czekolady i herbatników.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
8
hours
hours
10
minutes
minutes
Total Time:
8
hours
hours
10
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Grecka
Keyword:
kormos
Servings:
12
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
200
g
masła
1 kostka
125
g
gorzkiej czekolady
2
łyżki
cukru
½
szklanki
mleka
½
szklanki
likieru
u mnie gruszkowy, można też dodać pomarańczowy, limonkowy, czekoladowy, wiśniowy, kawowy lub orzechowy
2-3
duże paczki herbatników
ok. 200-300 g
1
jajko
opcjonalnie
Instructions
Masło roztapiam z czekoladą i cukrem, trzymając garnek uniesiony nad gazem i cały czas mieszając.
Dodaję mleko, jajko, alkohol, nadal mieszam i podgrzewam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dorzucamy niezbyt drobno pokruszone herbatników, ostatni raz mieszam.
Masę dzielę na dwie części i każdą wylewam na dość duży kawałek folii aluminiowej lub wlewam całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zawijam i wstawiam do zamrażarki (w moim przypadku - na balkon, gdzie mróz osiągał akurat poziom -10 °C). Kormos najlepiej jest mrozić całą noc.
Przed podaniem kroję w plastry lub w dużą kostkę.
Tried this recipe?
Let us know
how it was!