Tort kakaowy z brzoskwiniami czyli przepis na tort z kakao i czekoladą oraz kawałkami brzoskwiń w kremie. Tort kakaowy na biszkopcie bez proszku do pieczenia, z dodatkiem gorzkiej czekolady.
8łyżek cukrumożna zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym
10łyżek mąkinajlepsza puszystość: mąka tortowa typ 400-450; najniższy indeks glikemiczny: mąka orkiszowa typ 630-700
Masa z bitej śmietany i kakao
½lśmietanki kremówki 36%
2łyżki cukru pudru
1łyżka kakao
1łyżka żelatyny
Do nasączenia
syrop brzoskwiniowy z puszki
Dodatkowo
kilka brzoskwiń z puszkipokrojone w niewielką kostkę
kilka kostek gorzkiej czekoladystarta na tarce o grubych oczkach
kostek białej czekoladystarta na tarce o grubych oczkach
Instructions
Masa na biszkopt
Żółtka ucieram z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
Do utartych żółtek dodaję mąkę i kakao oraz 1,5 łyżki soku z cytryny, mieszam całość mikserem na średnich obrotach.
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę. W trakcie miksowania, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodaję pół łyżki soku z cytryny.
Połowę białek dodaję do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzam z drugą połową białek.
Pieczenie biszkoptu
Masę od razu przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika! Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
Gotowy biszkopt od razu wyjmuję z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
Biszkopt studzę w tortownicy odwróconej do góry dnem, ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie, albo na „konstrukcji” z dwóch kubków jednakowej wielkości, o które można oprzeć brzegi tortownicy.
Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki.
Masa
Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i kakao oraz żelatynę rozpuszczoną dokładnie w kilku łyżkach gorącej (ale nie wrzącej!) wody.
Składanie tortu
Przekrawam ciasto na 3 krążki, układam na paterze pierwszy krążek, nasączam sokiem z brzoskwiń (można dodać spirytus lub likier).
Na nasączony krążek układam pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i przykrywam masą. Nakładam następny krążek, nasączam sokiem, smaruję masą i nakładam ostatni krążek, również nasączając i smarując masą.
Po wierzchu posypuję całość utartą czekoladą.
Wstawiam tort kakaowy do lodówki i schładzam przez ok. 2 godziny.