Drukuj przepis
Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Wytrawne naleśniki ze szpinakiem wegetariańskie czyli przepis na naleśniki ze szpinakiem, serem, cebulą i czosnkiem.
Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przepis na naleśniki ze szpinakiem
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 528 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

Farsz na naleśniki ze szpinakiem

  • 500 g świeżego szpinaku sparzony, odciśnięty, może być pokrojony; można zastąpić go 200 g szpinaku mrożonego
  • 200 g twarogu lub sera feta można zastąpić 100 g żółtego sera
  • 1 mała cebula drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w bardzo drobną kosteczkę
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej utarta na tarce o drobnych oczkach
  • sól, biały pieprz
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii opcjonalnie

Ciasto na naleśniki ze szpinakiem

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej najlepsza będzie woda gazowana
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • śmietana opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Cebulę szklę na maśle klarowanym na niewielkim ogniu.

  2. Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i trzymam na niewielkim ogniu, aż się zeszkli.

  3. Do cebuli i czosnku dodaję szpinak (jeśli używam mrożonego, trzeba go rozmrozić i odparować wcześniej) i odparowuję całość na dużym ogniu, następnie duszę na średnim, aż farsz zmniejszy objętość o połowę.

  4. Do szpinaku dodaję ser i podsmażam całość, cały czas mieszając i rozdrabniając szpinak. Doprawiam solą (ostrożnie - szpinak łatwo przesolić), gałką muszkatołową, bazylią i białym pieprzem.

  5. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą ręcznej trzepaczki i smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.

  6. Nakładam farsz ze szpinaku na usmażone naleśniki i zawijam.

  7. Usmażone naleśniki można udekorować kwaśną śmietaną.

Przepis wideo

Moje porady

  1. Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Naleśniki ze szpinakiem bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  3. Naleśniki ze szpinakiem bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym. Do farszu wykorzystać długo dojrzewający ser lub specjalną fetę/twaróg bez laktozy
  4. Naleśniki ze szpinakiem bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i tofu do farszu, zamiast sera, lub całkowicie pominąć ser, przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.
  5. Naleśniki ze szpinakiem bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  6. Naleśniki ze szpinakiem wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki ze szpinakiem bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, zastępując ser tofu, albo przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić masło klarowane
  5. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Przydatny sprzęt:

Wartości odżywcze
Naleśniki ze szpinakiem
Wielkość porcji (310 g)
Liczba kalorii 528 kcal Kalorie z tłuszczów 270 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 30g 46%
Tłuszcze nasycone 17g 85%
Cholesterol 86mg 29%
Sód 707mg 29%
Potas 894mg 26%
Węglowodany ogółem 47g 16%
Błonnik 4g 16%
Cukry 6g
Białko 17g 34%
Witamina A 242.1%
Witamina C 43.7%
Wapń 46.2%
Żelazo 33.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.