Drukuj przepis
Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Wytrawne naleśniki ze szpinakiem wegetariańskie czyli przepis na naleśniki ze szpinakiem, serem, cebulą i czosnkiem.
Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przepis na naleśniki ze szpinakiem
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 528 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

Farsz na naleśniki ze szpinakiem

  • 500 g świeżego szpinaku sparzony, odciśnięty, może być pokrojony; można zastąpić go 200 g szpinaku mrożonego
  • 200 g twarogu lub sera feta można zastąpić 100 g żółtego sera
  • 1 mała cebula drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w bardzo drobną kosteczkę
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej utarta na tarce o drobnych oczkach
  • sól, biały pieprz
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii opcjonalnie

Ciasto na naleśniki ze szpinakiem

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej najlepsza będzie woda gazowana
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • śmietana opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Cebulę szklę na maśle klarowanym na niewielkim ogniu.

  2. Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i trzymam na niewielkim ogniu, aż się zeszkli.

  3. Do cebuli i czosnku dodaję szpinak (jeśli używam mrożonego, trzeba go rozmrozić i odparować wcześniej) i odparowuję całość na dużym ogniu, następnie duszę na średnim, aż farsz zmniejszy objętość o połowę.

  4. Do szpinaku dodaję ser i podsmażam całość, cały czas mieszając i rozdrabniając szpinak. Doprawiam solą (ostrożnie - szpinak łatwo przesolić), gałką muszkatołową, bazylią i białym pieprzem.

  5. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą ręcznej trzepaczki i smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.

  6. Nakładam farsz ze szpinaku na usmażone naleśniki i zawijam.

  7. Usmażone naleśniki można udekorować kwaśną śmietaną.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Naleśniki ze szpinakiem bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  3. Naleśniki ze szpinakiem bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym. Do farszu wykorzystać długo dojrzewający ser lub specjalną fetę/twaróg bez laktozy
  4. Naleśniki ze szpinakiem bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i tofu do farszu, zamiast sera, lub całkowicie pominąć ser, przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.
  5. Naleśniki ze szpinakiem bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  6. Naleśniki ze szpinakiem wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki ze szpinakiem bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, zastępując ser tofu, albo przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić masło klarowane
  5. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Przydatny sprzęt:

Wartości odżywcze
Naleśniki ze szpinakiem
Wielkość porcji (310 g)
Liczba kalorii 528 kcal Kalorie z tłuszczów 270 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 30g 46%
Tłuszcze nasycone 17g 85%
Cholesterol 86mg 29%
Sód 707mg 29%
Potas 894mg 26%
Węglowodany ogółem 47g 16%
Błonnik 4g 16%
Cukry 6g
Białko 17g 34%
Witamina A 242.1%
Witamina C 43.7%
Wapń 46.2%
Żelazo 33.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.