Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Wytrawne naleśniki ze szpinakiem wegetariańskie czyli przepis na naleśniki ze szpinakiem, serem, cebulą i czosnkiem.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Cook Time: 15 min
Total Time: 30 min
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: naleśniki ze szpinakiem
Servings: 4
Calories: 528kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Farsz na naleśniki ze szpinakiem

  • 500 g świeżego szpinaku sparzony, odciśnięty, może być pokrojony; można zastąpić go 200 g szpinaku mrożonego
  • 200 g twarogu lub sera feta można zastąpić 100 g żółtego sera
  • 1 mała cebula drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w bardzo drobną kosteczkę
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej utarta na tarce o drobnych oczkach
  • sól, biały pieprz
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii opcjonalnie

Ciasto na naleśniki ze szpinakiem

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej najlepsza będzie woda gazowana
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • śmietana opcjonalnie

Instructions

  • Cebulę szklę na maśle klarowanym na niewielkim ogniu.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i trzymam na niewielkim ogniu, aż się zeszkli.
  • Do cebuli i czosnku dodaję szpinak (jeśli używam mrożonego, trzeba go rozmrozić i odparować wcześniej) i odparowuję całość na dużym ogniu, następnie duszę na średnim, aż farsz zmniejszy objętość o połowę.
  • Do szpinaku dodaję ser i podsmażam całość, cały czas mieszając i rozdrabniając szpinak. Doprawiam solą (ostrożnie - szpinak łatwo przesolić), gałką muszkatołową, bazylią i białym pieprzem.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą ręcznej trzepaczki i smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Nakładam farsz ze szpinaku na usmażone naleśniki i zawijam.
  • Usmażone naleśniki można udekorować kwaśną śmietaną.

Video

Notes

  1. Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Naleśniki ze szpinakiem bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  3. Naleśniki ze szpinakiem bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym. Do farszu wykorzystać długo dojrzewający ser lub specjalną fetę/twaróg bez laktozy
  4. Naleśniki ze szpinakiem bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i tofu do farszu, zamiast sera, lub całkowicie pominąć ser, przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.
  5. Naleśniki ze szpinakiem bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  6. Naleśniki ze szpinakiem wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki ze szpinakiem bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, zastępując ser tofu, albo przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić masło klarowane
  5. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Przydatny sprzęt:

Nutrition

Serving: 310g | Calories: 528kcal | Carbohydrates: 47g | Protein: 17g | Fat: 30g | Saturated Fat: 17g | Cholesterol: 86mg | Sodium: 707mg | Potassium: 894mg | Fiber: 4g | Sugar: 6g | Vitamin A: 242.1% | Vitamin C: 43.7% | Calcium: 46.2% | Iron: 33.1%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!