fbpx
Czytasz właśnie
Mazurek królewski

Mazurek królewski

  • pięciowarstwowy i pracochłonny
  • wyjątkowe ciasto, które robi wrażenie
  • doskonałe przełamanie smaków i konsystencji
Mazurek królewski

Mazurek królewski jest wyjątkowy! Chociaż mazurki z założenia są prostymi do zrobienia ciastami, ten wypiek z pewnością stanowi wyjątek od reguły. To bardzo pracochłonne ciasto, które wymaga odstawiania do wystudzenia praktycznie po nałożeniu każdej z kilku warstw. Odwdzięczy Wam się za to potem cudownym smakiem! Oraz ogromnym wrażeniem, jakie zawsze robi na gościach i domownikach. Zobaczcie jak zrobić mazurek królewski krok po kroku.

Mazurek królewski

Mazurek królewski

Mazurek królewski wyjątkowo elegancki i wyszukany mazurek wielkanocny z jabłkami, masą makową, warstwą orzechową i polewą z czekolady. To przepis na najlepszy mazurek na Wielkanoc.
4.5 z 16 votes
Przygotowanie: 35 min
Gotowanie: 20 min
Chłodzenie: 2 godz.
Razem: 55 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek królewski
Liczba porcji: 1 forma 24×35 cm
Kalorie: 380kcal
Przepis autorstwa: Potrawy prezenterskie na Thermomix – 1998

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 250 g mąki krupczatki (1,5 szklanki)
  • 150 g masła (¾ kostki; miękkie, o temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli

Warstwa jabłkowa

  • ½ szklanki cukru
  • 1 kg jabłek (obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

Warstwa makowa

  • 250 g maku (poprzedniego dnia zalany wrzątkiem i odstawiony na noc, następnie dobrze odciśnięty)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki masła (miękkie, o temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g innych bakalii (np. orzechy laskowe, migdały, daktyle, suszony ananas lub papaja, skórka z pomarańczy; posiekane)

Warstwa orzechowa

  • 150 g orzechów włoskich
  • szklanki cukru
  • 125 ml mleka
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 łyżka spirytusu

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła (½ kostki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki na spód zagniatamy ręcznie w misce lub ucieramy za pomocą miksera (końcówki świderki).
  • Wykładamy ciasto na dnie blaszki wyłożonej po brzegi papierem do pieczenia.
  • Pieczemy spód 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Wyjdzie nam twardy, suchy placek, który odstawiamy do wystudzenia.

Warstwa jabłkowa

  • Jabłka mieszamy w garnku z cukrem i przesmażamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody.
  • Masę jabłkową odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną (ale nie całkowicie zimną!) wykładamy na zimny placek ułożony w blaszce i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Warstwa makowa

  • Mak mielimy w maszynce do mięsa (zakładamy końcówkę o najdrobniejszych oczkach) lub ucieramy w blenderze.
  • Dodajemy do maku pozostałe składniki oprócz bakalii i w garnku lub na patelni gotujemy przez ok. 8 minut, cały czas mieszając.
  • Dodajemy wszystkie bakalie (oprócz orzechów włoskich, które są składnikiem masy orzechowej) i mieszamy.
  • Ciepłą masę (która bardzo szybko zastyga!) wykładamy na warstwę jabłek na cieście. Odstawiamy do wystudzenia.

Warstwa orzechowa

  • Zmielone orzechy, mleko, i cukier gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
  • Dodajemy do orzechów masło, łyżkę spirytusu i mieszamy.
  • Powinna wyjść nam niegęsta masa, którą wylewamy na masę makową. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Polewę czekoladową wylewamy na schłodzoną masę orzechową i wstawiamy ciasto w chłodne miejsce.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Polewa czekoladowa – jak zrobić
  2. Kruche ciasto – różne przepisy
  3. Bakalie do ciasta – jak przygotować
  4. Masa makowa – jak przygotować

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 380kcal (19%) | Węglowodany: 27.29g (9%) | Białko: 0.42g (1%) | Tłuszcze: 28.29g (44%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 62.5mg (21%) | Sód: 176.54mg (8%) | Potas: 267.96mg (8%) | Błonnik: 4.792g (20%) | Cukier: 10.17g (11%) | Witamina A: 546IU (11%) | Witamina C: 2.3mg (3%) | Wapń: 193.4mg (19%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przełamują się w nim różnorodne smaki – mamy tu kruchość ciasta krupczatkowego, delikatną kwaskowatość jabłek z galaretką, makową konsystencję. Do tego dochodzą bakalie.

A potem, na koniec, orzechowa, miękka warstwa wierzchnia polana czekoladą. Z pewnością zgodzicie się ze mną, że jest to ciasto, które ma w sobie wszystko, co smaczne i łatwo dostępne w okresie wielkanocnym.

Przepis na mazurek królewski

Warto uzbroić się w cierpliwość. W przypadku tego ciasta pośpiech absolutnie nie jest wskazany :). Najpierw spód, a potem poszczególne warstwy po kolei. Będzie sporo do zrobienia i dużo do zmywania. Jednak dla tego smaku – niewątpliwie warto!

Zobacz też
Polewa czekoladowa

To ciasto na pewno warto przygotować przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem, ze względu na sporą ilość pracy przy ucieraniu czy mieleniu oraz czas potrzebny na tężenie poszczególnych warstw.

Mazurek królewski przepis

Placek z mąki krupczatki będzie po upieczeniu bardzo twardy. Na szczęście odrobinę zwilgotnieje po nałożeniu wszystkich wierzchnich składników. A cały mazurek królewski, po odpowiednim schłodzeniu i leżakowaniu, nabierze pełni smaku.

Mazurek królewski
Mazurek królewski

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Policzcie warstwy na zdjęciu. Ile ich jest? Dla mnie aż pięć, plus bita śmietana. Niesamowite! Bardzo jestem ciekawa, jak powychodzą Wam Wasze wypieki mazurków królewskich. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak wrażenia po degustacji :).

37 komentarzy
  • Dzien dobry, czy moge przygotowac ten mazurek na dwa dni przed degustacja np. w piatek. Chodzi o spod ciasta, czy nie wchlonie wilgoci od masy jablkowej. Jesli tak to jak temu zapobiec.
    Prosze oszybka odpowiedz, gdyz jest pracochlonny i mam czas go przygotowac dzis. Dziekuje serdecznie i zycze wesolych Swiat Wielkanocnych. Zofia

  • Witam. Czy do gotowej masy makowej też mam dodać dodatki typu mąka ziemniaczana, kaszka manna, mleko. Pozdrawiam

    • Dzień dobry :). Zależy co ta masa ma w składzie. Masa z puszki powinna być od razu gęsta i wtedy można ją, bez podgrzewania, rozsmarować na upieczonym spodzie, a potem nałożyć kolejne warstwy. Jeśli gęsta nie jest, można ją podgrzać na patelni z kaszą manną i, ewentualnie, dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jeśli nie ma w składzie jajek, można dodać – ścięte pod wpływem wysokiej temperatury białko z żółtkiem też ją zagęści.

  • Mak pęcznieje po namoczeniu, nawet pomimo odciśnięcia. Myślę, że 400 g będzie w sam raz – daj znać jak się udał :).

  • zrobiłam to cudeńko i mąż nie mógł się od niego odczepić:), następnym razem do masy jabłkowej dodam jednak 2 galaretki ponieważ za bardzo się nie ścięła ta masa i spód troszkę nasiąkł sokiem jabłkowym. Masę makową wykorzystałam gotową z puszki tylko dodałam brakujące składniki i wyszło super. Dziękuje za przepis i pozdrawiam

  • Zrobiłam tego mazurka na święta i nie było osoby, której by nie smakował! Zrobił furorę! Dziękuję za przepis i na pewno wykorzystam kolejne 🙂

  • Właśnie robię, ale kupiłam masę makową gotową. Nie wiem czy nie za mało kupiłam, bo mam 400g, wg. przepisu miało być 250 g maku, ale na twojej patelni jakoś tego więcej się wydaje. No nic zobaczymy efekty.

    • też robiłam z gotowej masy makowej, ale mazurek wyszedł obłędny!
      na pewno będzie super! tylko warto dać dużo bakalii i ja do masy orzechowej dałam więcej spirytusu

  • Hey, If you have a minute visit us on Travel4Taste! We are also on facebook- LIKE us to stay in touch!
    Check our French Mi-cuit au chocolat!

  • świetna prezentacja przepisu, szybko i konkretnie na temat bez rozwlekania tematu, takie video przepisy uwielbiam, dziękuję za ten przepis i chyba się skuszę na wykonanie tego mazurka:) pozdrawiam

  • WSPANIALY PRZEPIS I SPOSOB W JAKI ZOSTAL ZAPREZENTOWANY, SZYBKO I CIEKAWIE – 3 MINUTY I WSZYSTKO WIEM, BARDZO DZIEKUJE I ZYCZE PANI WESOLYCH SWIAT WIELKANOCNYCH ! IVONA

  • Ale ni zrobiłaś smaka, nigdy nie robilam mazurka a ten wydaje sie nawet prosty. Jak mnie najdzie to go przygotuje ale raczej z gotowa masa makowa, bo nie mam takiej maszynki.

  • Do gotowej prawdopodobnie nic już nie będziesz musiała dodawać, ale sprawdź w razie czego skład :).

  • To prawda, do mielenia maku i twarogu – rewelacja. Do szatkowania kapusty też. Z ucieraniem warzyw i owoców jest trochę paprania, bo trzeba pomagać sobie łyżką. Ale i tak uważam, że jest bardzo pomocna :).

  • Mam ta maszynę zelmera.. co o niej sądzisz? Według mnie fajnie mieli np mak.. ale bardzo źle się trze warzywka.
    A mazurek.. rozpusta 😀

  • przepis na mazurek jest super
    bede go robil na Boze Noordzenie w tym roku ale mam male pytanie :
    jaka doza jest blach do pieczenia ( rozmiar w cm. )
    pozdro

  • Witam, mam pytanie co do warstwy orzechowej, ponieważ ja strasznie nie lubie smaku orzechów włoski i zastanawiam się jakimi innymi mogłabym je zastąpic? czy odpowiednie bedą orzechy ziemne?? a moze mozna by ta całą warstwe zastąpic zupełnie inna?? jakies propozycje?? Pozdrawiam i czekam na odp Julka

  • Znam ten mazurek i chociaż to mazurek, to robię go na Boże Narodzenie i tylko raz w roku. Ale życie sobie upraszczam i nie bawię się w te wszystkie skundy… A smaczny jest iście po królewsku 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom