fbpx
Czytasz właśnie
„Żyj zdrowo i kolorowo” – konkurs SklepGalicja.pl

„Żyj zdrowo i kolorowo” – konkurs SklepGalicja.pl

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Nadchodzi lato, a w sklepach i na straganach pojawia się coraz więcej sezonowych warzyw i owoców. To czas, kiedy możemy wypróbować wiele przepisów na smaczne sałatki, a ciężkie i ciepłe posiłki zamienić na te lżejsze, kolorowe, o dużej ilości witamin.
SklepGalicja.pl i Pozytywna Kuchnia zapraszają Was z tej okazji do poeksmerymentowania w swoich kuchniach i udziału w konkursie.

Do wygrania 3 zestawy kolorowych naczyń do Waszych kuchni

1 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, 6 szklanek Festival, komplet śniadaniowy Mucca
2 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, 6 szklanek City, komplet śniadaniowy Mucca
3 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, komplet śniadaniowy Mucca

Nagrody od SklepGalicja.pl
Nagrody od SklepGalicja.pl

Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy przygotować lekką i kolorową sałatkę lub letnią przystawkę i przesłać nam jej zdjęcie razem z przepisem.

Na podstawie otrzymanych zgłoszeń zostaną wytypowane 3 najciekawsze propozycje, a zgłaszający je Czytelnicy otrzymają ufundowane przez Sponsora nagrody.

Konkurs potrwa od 10 czerwca 2011 do 24 czerwca 2011, a zgłoszeń można dokonywać za pośrednictwem poniższego formularza. 27 czerwca o godz. 15.00 zostaną opublikowane wyniki konkursu.

O Sponsorze: SklepGalicja.pl oferuje artykuły gospodarstwa domowego do kuchni, łazienki i ogrodu. Marka Galicja obecna jest na polskim rynku już od 20 lat, oferując bardzo dobrej jakości produkty krajowe oraz importowane pod własną marką.

Zobacz też
Odwracane ciasto z rabarbarem

Formularz zgłoszeniowy

Konkurs został wstawiony na Konkursy.com

Konkurs został wstawiony na SledzimyKonkursy.pl

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

34 komentarze
  • [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/plugins/cforms/attachments/noid-P8230067.JPG[/img]

    Jako letnią przystawkę, zwłaszcza na przyjęciu organizowanym w ogrodzie, możemy podać szaszłyki drobiowe, które na pewno ugrillują się szybciej niż karkówka i zaspokoją pierwszy, grillowy głód naszych gości. Zapraszam do obejrzenia i komentowania propozycji konkursowej nadesłanej przez Bernadettę z Orzechówki :).

    SZASZŁYKI

    Składniki na smakowite szaszłyki:
    – pierś z kurczaka
    – czerwona papryka
    – cebula
    – boczek
    – pomidor
    – kiszony ogórek
    – kolorowy pieprz
    – sól

    Przygotowanie jest łatwe niesłychanie:

    Wszystkie składniki pokroić w kawałki dość duże,
    by na patyczkach trzymały się jak najdłużej.
    Wtedy to nie będą z patyczków spadały
    i apetycznie się prezentowały.
    Składniki naprzemiennie na patyczki nakładamy,
    I na grillu układamy.
    Co jakiś czas obracamy,
    Zapachem się zachwycamy.
    Jeszcze ciepłe polecamy,
    Potem „niebo w gębie mamy”.

  • Dziś moją uwagę przykuła ciekawa przekąska z truskawkami. Truskawki z awokado i krewetkami można zawinąć w papier ryżowy i przygotować smakowitą przystawkę.
    Przepis i zdjęcie nadesłała Agnieszka z Piły.

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/plugins/cforms/attachments/noid-ryzowe_krokieciki.JPG[/img]

    Ryżowe krokieciki z truskawkami, awokado i krewetkami
    krewetki ugotowane 6.0 sztuk
    truskawki 3.0 sztuki
    awokado 0.5 sztuki
    sałata lodowa 20.0 gramów
    papier ryżowy 6.0 sztuk
    sos sojowy 20.0 mililitrów

    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, dzielimy na ćwiartki. Awokado obieramy, kroimy w pół plasterki. Sałatkę lodową kroimy na paseczki.

    Papier ryżowy układamy na desce, moczymy ciepłą wodą. Na zmoczonym papierze układamy 2 cząstki truskawki, trochę posiekanej sałaty, kawałek avocado i krewetkę. Papier ryżowy zwijamy tak, jak naleśnik na krokieta, odkłądamy na talerzyk.

    Podajemy z sosem sojowym.

    • Tak czytam te składniki -i myślę , że nie odważyła bym się cos takiego zrobić .Krewetki i truskawki- Oj ! nie za żadne skarby.

    • A ja z przyjemnością bym skosztowała takiego krokiecika natomiast myślę, że sos sojowy do krewetek i truskawek nie pasuje ze względu na intensywność smaku może przyćmić zupełnie smak krewetki i truskawki,myślę że mógłby się nadawać wówczas gdyby pojawił się w krokiecie ryż, osobiście wykonując tą przystawkę sos sojowy zastąpiłabym sokiem z limonki który znakomicie nadaje się zarówno do owoców morza jak i do owoców. To jest tylko moja mała sugestia i opinia :)Pozdrawiam serdecznie

  • Również wysłałam swoje zgłoszenie na pysznie lekką sałatkę:)
    pozdrawiam i obiecuję, że wkrótce przyślę kolejne smakowite kolorowe przepisy:)

    • Kinga pisze:Ja rok temu miałam tak samo,a pf3źniej poprawkowa na 83 % i dostałam się na sudita jakie chciałam 🙂 U Ciebie też będzie dobrze, zobaczysz

  • [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/06/1 037.jpg[/img]

    sałatka mojego szwagra włocha
    sałata lodowa
    pomidor
    oliwki
    cebula czerwona
    oliwa
    ocet balsamiczny
    wszystkie składniki kroimy na kawałki , porcje dowolne , na koniec polewamy oliwą octem i sól ,
    lekka , szybka , dietetyczna ja podaję z filetem pieczonym bez oleju 😉

  • Izabella z Warszawy proponuje nam sałatkę z orientalnym kurczakiem. Może ktoś się skusi i przygotuje w nadchodzący weekend? Iza zrobiła bardzo ładne zdjęcie sałatki, a receptura nie jest skomplikowana, za to smak na pewno świetny 🙂

    Sałatka z orientalnym kurczakiem
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/plugins/cforms/attachments/noid-DSCN5895.JPG[/img]

    składniki: 1 duży filet z piersi kurczaka, bez skóry i kości (pojedynczy)
    2 łyżeczki przyprawy „Secrets of the Orient Cairo Shoarma” Kotanyi
    2 łyżki sosu sojowego
    1-2 łyżki oleju albo oliwy
    kilka dużych liści sałaty
    2 twarde pomidory
    1 cebula czerwona
    po kilka gałązek koperku i natki pietruszki
    2 łyżki soku z cytryny
    do smaku: 1-2 szczypty cukru

    Sposób przygotowania: filet opłukać i dobrze osuszyć, pokroić w paseczki. Skropić sosem sojowym, olejem i posypać przyprawą „Secrets of the orient Cairo Shoarma”, wymieszać, odstawić na min. 30 min.. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Oprószyć cukrem i zalać sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić na 15 min. Sałatę opłukać i osuszyć dokładnie, porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na plasterki.
    Zamarynowane mięso usmażyć na suchej patelni – powinno się zrumienić ze wszystkich stron, zdjąć na talerz. Na patelnię wlać sok pozostały po odsączeniu cebuli i 3 łyżki wody, gdy zawrze i lekko odparuje zdjąć patelnię z ognia a powstałym sosem polać sałatę wymieszaną z listkami koperku i natki. Porcje sałaty ułożyć na talerzach. Poprzekładać ją plasterkami pomidorów, posypać cebulą i kawałkami mięsa. Podawać od razu po przygotowaniu.

      • Basiu, Iza nie oszukuje. To jej konto na Doradcy Smaku i jej przepis ze zdjęciem. Ale dzięki wielkie za czujność :). Niestety rzeczywiście zdarzają się uczestnicy, którzy, pomimo próśb i warunków w regulaminach, ściągają zdjęcia od innych i zgłaszają do konkursów jako swoje. Zawsze sprawdzam na TinEye.com czy zdjęcie nie zostało już gdzieś opublikowane, a jeśli nadal wzbudza moje podejrzenia, wpisuję przepis w Google i sprawdzam czy mi nie wyskoczy na jakimś blogu czy portalu kulinarnym. Ale czasem i takie działania nie pomagają, a wtedy pozostaje liczyć właśnie na to, że ktoś z Czytelników wytropi takiego cwaniaka.

  • Bardzo ciekawy konkurs :). Ja również wysłałam swój, bardzo prosty przepis na zjawiskową przystawkę. Mam nadzieję, że przynależność do pewnej strony internetowej z przepisami nie przeszkadza w udziale w konkursie? Pytam, bo kilka miesięcy wcześniej umieściłam go na wyżej wymienionej stronie, żeby podzielić się moim dziełem z innymi ludźmi 🙂

  • Postanowiłam, że w czasie trwania konkursu będę prezentowała prace, które, z różnych powodów przykuły moją uwagę :).

    Grażyna z Janikowa przysłała nam przepis na lekką sałatkę z truskawkami – bez ciężkich dodatków typu majonez, za to bogatą w różne inne smaki :). W sezonie na truskawki – pycha! 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/plugins/cforms/attachments/noid-salatztrus.jpg[/img]

    ZIELONA SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI

    liście kruchych sałat ( środek zwykłej, lodowa, kapusta pekińska)
    pół ogórka
    1 kiwi
    pół awokado
    szklanka truskawek
    oliwa
    białe wino
    łyżka miodu
    łyżka soku z limonki lub cytryny
    sól, imbir, mięta, estragon

    Sałaty płuczemy, rwiemy na kawałki i osuszamy. Ogórek obieramy w paski i kroimy w plasterki. W tym momencie lekko solimy. Dodajemy kiwi w plasterkach i awokado w kawałkach, na koniec pokrojone na połówki truskawki. Płynny miód łączymy z sokiem z limonki i kilkoma łyżkami białego wina. Dodajemy oliwę z przyprawami ( po płaskiej łyżeczce każdej), mieszamy i polewamy sosem sałatkę, delikatnie mieszając.

    • Anito, a pliki nie są za duże? Powinny mieć rozmiary 1 MB. Spróbuj pomniejszyć jeśli trzeba, a jeśli nadal będziesz mieć problem, prześlij przepis i fotkę na adresy mailowe podane w regulaminie.

  • Już pokusiłam się o wysłanie pierwszego przepisu. Jak się zmobilizuję i spiszę pozostałe, to też wyśle. Jednak jak się gotuje, to sie człowiek nei zastanawia nad dokładnymi proporcjami, a w przepisie wpisywanie „na oko” nie do końca zdaje egzamin

  • Oprócz sałatek chętnie przyjmiemy też zgłoszenia konkursowe z przepisami i zdjęciami lekkich, letnich przystawek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom