Żurek wegetariański przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Żurek wegetariański
Żurek wegetariański

Żurek wegetariański wreszcie zagościł w mojej kuchni i z pewnością będzie gościć regularnie. Nie wiem, jak to się stało, że nigdy wcześniej nie zdecydowałam się go zrobić. A przecież jest pyszny i w dodatku nie trzeba do jego gotowania ani boczku, ani białej kiełbasy! Co więcej, można przygotować cały garnek w wersji wegetariańskiej, a opcjonalnie, w osobnym naczyniu, podać mięso do dołożenia sobie samodzielnie do zupy. Kto lubi, ten skorzysta. Kto nie przepada, ten nie musi, a wszyscy mogą delektować się dzięki temu smakiem tej samej zupy przy jednym stole.

Przepis na żurek wegetariański

Żurek wegetariański

Najlepszy żurek wegetariański, idealny również jako żurek wege w chlebie czyli przepis na żurek na zakwasie, z grzybami, wędzoną papryką i warzywami oraz śmietanką i czosnkiem.
4.75 od 8 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: żurek wegetariański
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 287kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • l wywaru warzywnego
  • ½ l zakwasu na żurek
  • 100 g wędzonego tofu (pokrojone w niedużą kosteczkę)
  • 50 g grzybów suszonych (opcjonalnie; namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w nieduże kawałki)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki (lub zasmażki; żurek można też przygotować bez zagęszczania mąką lub zasmażką - według upodobań)
  • sól

Dodatkowo

  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • natka pietruszki (posiekana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.
  • Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, tofu, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.
  • Do zupy dodaję śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.
  • Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do żurku razem z jajkiem ugotowanym na twardo, posypuję natką pietruszki i podaję**.

Przydatne przepisy i poradniki

* Zamiast mąką, zupę można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru, lekko ubitą śmietanką kremówką lub zasmażką.
** Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia.
Żurek bywa mylony z barszczem białym, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały - z pszennej razowej.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić zakwas na żurek
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić zasmażkę

Wartości odżywcze

Serving: 200ml | Kalorie: 287kcal (14%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Białko: 13g (26%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 135mg (45%) | Sód: 1261mg (55%) | Potas: 216mg (6%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 575IU (12%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 24mg (2%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom