Żurek wegetariański przepis | Dorota Kamińska

Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

Żurek wegetariański wreszcie zagościł w mojej kuchni i z pewnością będzie gościć regularnie. Nie wiem, jak to się stało, że nigdy wcześniej nie zdecydowałam się go zrobić. A przecież jest pyszny i w dodatku nie trzeba do jego gotowania ani boczku, ani białej kiełbasy! Co więcej, można przygotować cały garnek w wersji wegetariańskiej, a opcjonalnie, w osobnym naczyniu, podać mięso do dołożenia sobie samodzielnie do zupy. Kto lubi, ten skorzysta. Kto nie przepada, ten nie musi, a wszyscy mogą delektować się dzięki temu smakiem tej samej zupy przy jednym stole.

Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

Najlepszy żurek wegetariański, idealny również jako żurek wege w chlebie czyli przepis na żurek na zakwasie, z grzybami, wędzoną papryką i warzywami oraz śmietanką i czosnkiem.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: żurek wegetariański
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 287kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • l wywaru warzywnego
  • ½ l zakwasu na żurek
  • 100 g grzybów suszonych (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w nieduże kawałki)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki (lub zasmażki)
  • sól

Dodatkowo

  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • natka pietruszki (posiekana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.
  • Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.
  • Do zupy dodaję śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.
  • Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do żurku razem z jajkiem ugotowanym na twardo, posypuję natką pietruszki i podaję**.

Przydatne przepisy i poradniki

* Zamiast mąką, zupę można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru, lekko ubitą śmietanką kremówką lub zasmażką.

** Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia.

Żurek bywa mylony z barszczem białym, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały - z pszennej razowej.

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić zakwas na żurek
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić zasmażkę

Wartości odżywcze

Serving: 200ml | Calories: 287kcal | Carbohydrates: 3g (1%) | Protein: 13g (26%) | Fat: 23g (35%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 135mg (45%) | Sodium: 1261mg (53%) | Potassium: 216mg (6%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 11.5% | Vitamin C: 0.5% | Calcium: 2.4% | Iron: 7.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)