Żurek wegetariański przepis | Dorota Kamińska

Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

Żurek wegetariański wreszcie zagościł w mojej kuchni i z pewnością będzie gościć regularnie. Nie wiem, jak to się stało, że nigdy wcześniej nie zdecydowałam się go zrobić. A przecież jest pyszny i w dodatku nie trzeba do jego gotowania ani boczku, ani białej kiełbasy! Co więcej, można przygotować cały garnek w wersji wegetariańskiej, a opcjonalnie, w osobnym naczyniu, podać mięso do dołożenia sobie samodzielnie do zupy. Kto lubi, ten skorzysta. Kto nie przepada, ten nie musi, a wszyscy mogą delektować się dzięki temu smakiem tej samej zupy przy jednym stole.

5 od 3 osób
Żurek wegetariański
Żurek wegetariański
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 

Najlepszy żurek wegetariański, idealny również jako żurek wege w chlebie czyli przepis na żurek na zakwasie, z grzybami, wędzoną papryką i warzywami oraz śmietanką i czosnkiem.

Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: żurek wegetariański
Liczba kalorii: 287 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 8 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • l wywaru warzywnego
  • ½ l zakwasu na żurek
  • 100 g grzybów suszonych (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w nieduże kawałki)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki (lub zasmażki)
  • sól
Dodatkowo
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • natka pietruszki (posiekana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

* Zamiast mąką, zupę można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru, lekko ubitą śmietanką kremówką lub zasmażką.

** Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia.

Żurek bywa mylony z barszczem białym, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały - z pszennej razowej.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić zakwas na żurek
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić zasmażkę
Żurek wegetariański - Jak zrobić
  1. Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.

  2. Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.

  3. Do zupy dodaję śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.

  4. Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do żurku razem z jajkiem ugotowanym na twardo, posypuję natką pietruszki i podaję**.

Wartości odżywcze
Żurek wegetariański
Wielkość porcji (200 ml)
Liczba kalorii 287 kcal Kalorie z tłuszczów 207 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 23g 35%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 135mg 45%
Sód 1261mg 53%
Potas 216mg 6%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Cukry 1g
Białko 13g 26%
Witamina A 11.5%
Witamina C 0.5%
Wapń 2.4%
Żelazo 7.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)