Zupa z wiśni przepis | Dorota Kamińska

Zupa z wiśni

Zupa z wiśni

Można przygotować ją również z czereśni – w zależności od tego, którymi owocami aktualnie dysponujemy. Zupa z wiśni, wspomnienie dzieciństwa. Nie wiem czemu za nią nie przepadałam, może po prostu nikt nie ugotował mi jej tak jak trzeba? Może z wiekiem zmieniły się trochę moje preferencje smakowe?

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Dziś zupa z wiśni smakuje wyśmienicie! Moje wiśnie zerwałam w ogrodzie u rodziców, część zjedliśmy siedząc przed telewizorem, część znalazła się w tarcie z wiśniami, a z pozostałych przygotowałam aromatyczną, letnią zupę wiśniową z cynamonową nutką.

Ta zupa to bardzo przyjemny aromat, a jej zapach kojarzy mi się z grzanym winem. Pychotka :).

Zupa z wiśni
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 
Zupa z wiśni pachnąca goździkami i cynamonem, bez mąki pszennej i ryżu, aromatyczna, lekka, kwaskowata i letnia. Najlepsza zupa z wiśni na obiad.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa z wiśni
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 750 ml wody (¾ litra)
  • 300 g owoców (drylowane wiśnie lub czereśnie)
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 łyżka miodu (najlepszy będzie miód spadziowy)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 5 goździków
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zupa z wiśni - Jak zrobić
  1. Owoce razem z przyprawami zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości.
  2. Odcedzam (zachowuję wywar!) i przecieram przez sito lub, bez odcedzania, miksuję całość w blenderze.
  3. Kilka łyżek śmietanki mieszam intensywnie z mąką i cukrem. Stopniowo dodaję pozostałą śmietankę.
  4. Łączę wszystkie składniki, chwilę gotuję i serwuję lub odstawiam do wystudzenia i schłodzenia.
  5. Zupa z wiśni świetnie smakuje podana na ciepło lub na zimno, z dodatkiem biszkoptów lub groszku ptysiowego. Można też podać ją z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)