Zupa z selera naciowego przepis | Dorota Kamińska

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

Gorące popołudnie, powrót z pracy, stanie w korkach, pusty żołądek. Siedzę w samochodzie, patrzę na korek w ruchu wahadłowym i marzę o pysznym posiłku, który ukoi moje skołatane nerwy. A właściwie to czemu skołatane? Przecież stanie w korku też ma swoje plusy :). Można na spokojnie przemyśleć nurtujące nas sprawy, po raz setny uśmiechnąć się do swojego odbicia w lusterku, pośmiać się z innych kierowców… Zastanowić się, co na obiad. Dziś zupa z selera naciowego.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Jeżdżąc moim Seicento mam niezły ubaw widząc wszystkich ważniaków w luksusowych samochodach, nieuprzejmych wobec innych uczestników ruchu drogowego. Jeżdżąc moim Seicento zastanawiam się, kiedy wreszcie we Wrocławiu będzie przejezdnie. Zastanawiam się nad sobotnim wypadem nad jezioro – gdzie w końcu się poopalam i popływam pierwszy raz w tym roku. Zaraz, czy na pewno mam wszystko co trzeba w lodówce?

Z selera, śmietanki lub mleka, rodzynek, kilku przypraw i wywaru, którego zapas mam zawsze w zamrażalniku, można zrobić całkiem fajne danie. Szybko i smacznie, a potem nic tylko pójść do sklepu i zrobić porządniejsze zakupy na weekend. Zupa z selera naciowego to danie awaryjne dla tych, którzy niewiele mają zapasów w lodówce.

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego czyli prosta zupa z kilku składników, pachnąca cytryną i chrzanem, aromatyczna choć kilkuskładnikowa. Łatwa i szybka do zrobienia zupa z selera naciowego.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa z selera naciowego
Liczba porcji: 3 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 ml wywaru warzywnego lub z kości
  • 4 łodygi selera naciowego (umyte, z usuniętym łykiem, pokrojone na drobne plasterki lub utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki rodzynek (opłukane)
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka zasmażki (1. lub 2. stopnia)
  • 50 g żółtego sera (utarty na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżeczka utartego chrzanu
  • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • sól, biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na maśle podsmażam seler na niedużym ogniu, podduszając go pod przykryciem.
  • Zalewam wrzącym wywarem, dodaję rodzynki i gotuję przez ok. 5 minut.
  • Śmietankę mieszam z zasmażką i wlewam do zupy.
  • Dodaję ser, chrzan i skórkę cytrynową.
  • Chwilę podgotowuję, przyprawiam i można podawać. Najlepiej z bagietką czosnkową.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić zasmażkę
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)