Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Gorące popołudnie, powrót z pracy, stanie w korkach, pusty żołądek. Siedzę w samochodzie, patrzę na korek w ruchu wahadłowym i marzę o pysznym posiłku, który ukoi moje skołatane nerwy. A właściwie to czemu skołatane? Przecież stanie w korku też ma swoje plusy :). Można na spokojnie przemyśleć nurtujące nas sprawy, po raz setny uśmiechnąć się do swojego odbicia w lusterku, pośmiać się z innych kierowców… Zastanowić się, co na obiad. Dziś zupa z selera naciowego.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Jeżdżąc moim Seicento mam niezły ubaw widząc wszystkich ważniaków w luksusowych samochodach, nieuprzejmych wobec innych uczestników ruchu drogowego. Jeżdżąc moim Seicento zastanawiam się, kiedy wreszcie we Wrocławiu będzie przejezdnie. Zastanawiam się nad sobotnim wypadem nad jezioro – gdzie w końcu się poopalam i popływam pierwszy raz w tym roku. Zaraz, czy na pewno mam wszystko co trzeba w lodówce?

Z selera, śmietanki lub mleka, rodzynek, kilku przypraw i wywaru, którego zapas mam zawsze w zamrażalniku, można zrobić całkiem fajne danie. Szybko i smacznie, a potem nic tylko pójść do sklepu i zrobić porządniejsze zakupy na weekend. Zupa z selera naciowego to danie awaryjne dla tych, którzy niewiele mają zapasów w lodówce.

Zupa z selera naciowego

Liczba porcji3
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Zupa z selera naciowego czyli prosta zupa z kilku składników, pachnąca cytryną i chrzanem, aromatyczna choć kilkuskładnikowa. Łatwa i szybka do zrobienia zupa z selera naciowego.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 ml wywaru warzywnego lub z kości
  • 4 łodygi selera naciowego (umyte, z usuniętym łykiem, pokrojone na drobne plasterki lub utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki rodzynek (opłukane)
  • ¼ Szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka zasmażki (1. lub 2. stopnia)
  • 50 g żółtego sera (utarty na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżeczka utartego chrzanu
  • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • sól, biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić zasmażkę

Zupa z selera naciowego - Jak zrobić

Krok 1
Na maśle podsmażam seler na niedużym ogniu, podduszając go pod przykryciem.
Krok 2
Zalewam wrzącym wywarem, dodaję rodzynki i gotuję przez ok. 5 minut.
Krok 3
Śmietankę mieszam z zasmażką i wlewam do zupy.
Krok 4
Dodaję ser, chrzan i skórkę cytrynową.
Krok 5
Chwilę podgotowuję, przyprawiam i można podawać. Najlepiej z bagietką czosnkową.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)