Zupa z ogórka - krem ogórkowy przepis | Dorota Kamińska

Zupa z ogórka – krem ogórkowy

Zupa z ogórka

O letniej świeżości owoców i warzyw możemy niestety tylko wspominać, ale na szczęście w marketach ciągle można kupić składniki na całkiem dobrą zupę. Moja mama wielokrotnie przygotowywała ją w naszym domu, to nasza faworytka imieninowa: zupa z ogórka, a właściwie krem ogórkowy.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Zupa z ogórka

Zupa z ogórka

Zupa z ogórka zielonego, a właściwie to krem ogórkowy z dodatkiem koperku i sera pleśniowego.
0 od 0
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa z ogórka
Liczba porcji: 8 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 zielone ogórki (umyte, zmiksowane razem ze skórką w blenderze lub utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego (można zastąpić wywarem warzywnym)
  • 50 g sera pleśniowego brie lub camembert (ze skórką)
  • 1 ziemniak (ugotowany; zmiksowany razem z ogórkiem lub utarty na tarce o grubych oczkach)
  • 6-8 łyżek ziaren słonecznika lub płatków migdałów (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni)
  • 1 łyżeczka koperku (świeży, drobno pokrojony lub suszony)
  • 200 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów
  • pieprz i sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Zagotowuję wywar.
  • Dodaję zmiksowane/utarte ogórki i ziemniaka, gotuję przez ok. 5 minut.
  • Dodaję serek i śmietanę, doprawiam solą i pieprzem, gotuję przez kolejnych 5 minut, cały czas mieszając.
  • Na koniec dodaję koperek. Gdy zupa delikatnie ostygnie, można jeszcze raz zmiksować całość w blenderze – będzie wtedy bardziej kremowa.
  • Zupę przelaną do talerzy można posypać słonecznikiem lub migdałami.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

12 komentarzy
  1. zupka smaczna zrobiłam dziś pierwszy raz , ja dodałam jeszcze ryż 😉 i Vegety troszkę i wyszła pyszna jak dla Mnie …

    1. Też jej kiedyś używałam, ale teraz wiem już, że vegeta zawiera glutaminian sodu i zabija naturalny smak składników, zamiast go wydobywać i podkreślać. W efekcie wszystko smakuje z nią tak samo, a wyczucie smaku jest przytępione. Polecam zamienić na sól i suszone zioła, na początku będzie się wydawać, że dania są niedoprawione, ale po kilku tygodniach wszystko wraca do normy :).

  2. Przepyszna, delikatna, baaardzo ogórkowa i aromatyczna, dostępna o każdej porze roku, niedroga, łatwa i szybka 🙂 Polecam!

  3. też mam Termomix i kiedys jedliśmy zupe z ogórka praktycznie non stop 🙂
    ja polecam również zupe krem z sałaty moim zdaniem jest nawet smaczniejsza a równie łatwa w przygotowaniu ;D

  4. Zrobiłam tę zupkę dzisiaj i…mnie ona jakoś szczególnie nie urzekła robiąc wg dokładnego przepisu. Po prostu za mało wyrazista, za delikatna dla mnie. Na pewno dobra gdy mamy małe dzieci w domu. Ja nie mam, więc dodałam do niej czosnek i chili, co wzmocniło smak. Dałam też trochę więcej ziemniaczków (miałam takie maluteńkie ale na pewno wyszło więcej niż jeden duży-musiałam się ich pozbyć) i gotowałam je bezpośrednio w zupie. Wszystko zmiksowałam blenderem, na koniec posypałam juz wg przepisu koperkiem. Od siebie posypałam z góry prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Taka trochę bardziej doprawiona mi smakowała bardzo 🙂 Ale-co kto lubi. Dzięki za przepis!

  5. Pierwszy raz robiłam zupę z zielonego ogórka… Podałam z drobnym makaronem . Bardzo nam smakuje! Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę -:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)