Zupa z kalafiora

5/5 (1)

Wiosną i latem wyjątkowo smaczna zupa z kalafiora pojawia się na moim stole. Można ugotować ją dosłownie z kilku warzyw i nie wymaga długotrwałych, żmudnych przygotowań. Cały garnek przygotowuję nad ranem, kiedy nie jest jeszcze gorąco, a potem odgrzewam niewielką porcję, zwłaszcza że w ciągu dnia, kiedy jest wyjątkowo ciepło, nie zawsze mam ochotę na duże ilości jedzenia. Bardzo lubię kalafior podany w takiej formie, zwłaszcza że zupa z kalafiora może być zaserwowana z dużymi kawałkami warzyw lub zmiksowana na krem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Moja zupa z kalafiora jest bogata w smaki i przyprawy – gotuję ją na przygotowanym w uproszczonej wersji wywarze warzywnym, dodaję sok z cytryny dla podkreślenia łagodnego smaku kalafiorowego, bawię się kolorami, dodając trochę zielonych, pomarańczowych i czerwonych warzyw, a całość doprawiam gałką muszkatołową i imbirem. Można je oczywiście pominąć i dorzucić jedynie pieprz i sól, ale to właśnie one nadają zupie kalafiorowej charakteru.

Zupa z kalafiora

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania30 min
Całkowity czas40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Zupa z kalafiora z dodatkiem papryki, soku z cytryny i śmietanki czyli prosty przepis. Zupa kalafiorowa, która może być przygotowana z kawałkami warzyw lub miksowana na krem z kalafiora.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Wywar

    • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w półksiężyce)
    • 1 Ząbek czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
    • 1 por (pokrojony na plasterki)
    • 1 marchewka (pokrojona na plasterki)
    • ½ Bulwy selera lub kopru włoskiego (pokrojony w kostkę o boku ok. 1 cm)
    • 4 łyżki masła lub oleju roślinnego
    • 1-2 łyżki soli
    • 1,5 l wrzątku

    Dodatkowo

    • 1 Główka kalafiora (podzielony na różyczki)
    • 1 czerwona papryka (pokrojona w grubą kostkę)
    • ok. 6 łyżek soku z cytryny
    • 1 łyżeczka imbiru
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 1 Szklanka śmietanki kremówki lub mleka kokosowego z puszki
    • pieprz

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Zupa z kalafiora - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić wywar warzywny
    2. Jak pokroić cebulę

    Zupa z kalafiora - Jak zrobić

    Krok 1
    Warzywa przeznaczone na wywar duszę na patelni na maśle do miękkości, przez kilka minut, na średnim ogniu.
    Krok 2
    Zalewam warzywa wrzątkiem i gotuję, z dodatkiem soli, na większym ogniu, przez ok. 10 minut.
    Krok 3
    Dodaję kalafior i paprykę i gotuję całość, pod przykryciem, przez ok. 5 minut (kalafior nie musi być ugotowany do miękkości – smaczny będzie też taki al dente).
    Krok 4
    Doprawiam zupę sokiem z cytryny, przyprawami i dodaję śmietankę kremówkę lub mleko kokosowe. Gotuję całość jeszcze przez kilka minut.
    Krok 5
    Krok opcjonalny. Ugotowaną zupę można zmiksować blenderem na krem z kalafiora.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Zupa z kalafiora
    Zupa z kalafiora

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    16 komentarzy
    1. Zupa jest w smaku przepyszna, nie miałąm kopru włoskiego, dlatego po ugotowaniu dodałam dwie spore łyżki pokrojonego koperku świeżego, mniam 🙂
      Polecam 🙂

    2. Dorotko, na stronie jest błąd, „…pod przykryciem, przez ok. 5 5 minut (kalafior nie musi…”

      A moja zupa w toku 🙂 jeszcze tylko 10 minut 🙂 a jak pięknie pachnie.

    3. Renderuję w standardzie kodeka H264, w formacie .mov, do rozdzielczości Full HD 1920x1080p, korzystam z Final Cut Pro dla Mac.

    4. kurcze masz może gdzieś instruktaż na jakich ustawieniach renderujesz swoje filmy? bo mi zawsze po renderowaniu ucieka jakość materiału a twoje są takie ładne 🙂 btw kalafior pycha!

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)