Zupa z kalafiora przepis | Dorota Kamińska

Zupa z kalafiora

Wiosną i latem wyjątkowo smaczna zupa z kalafiora pojawia się na moim stole. Można ugotować ją dosłownie z kilku warzyw i nie wymaga długotrwałych, żmudnych przygotowań. Cały garnek przygotowuję nad ranem, kiedy nie jest jeszcze gorąco, a potem odgrzewam niewielką porcję, zwłaszcza że w ciągu dnia, kiedy jest wyjątkowo ciepło, nie zawsze mam ochotę na duże ilości jedzenia. Bardzo lubię kalafior podany w takiej formie, zwłaszcza że zupa z kalafiora może być zaserwowana z dużymi kawałkami warzyw lub zmiksowana na krem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Moja zupa z kalafiora jest bogata w smaki i przyprawy – gotuję ją na przygotowanym w uproszczonej wersji wywarze warzywnym, dodaję sok z cytryny dla podkreślenia łagodnego smaku kalafiorowego, bawię się kolorami, dodając trochę zielonych, pomarańczowych i czerwonych warzyw, a całość doprawiam gałką muszkatołową i imbirem. Można je oczywiście pominąć i dorzucić jedynie pieprz i sól, ale to właśnie one nadają zupie kalafiorowej charakteru.

Zupa z kalafiora

Zupa z kalafiora

Zupa z kalafiora z dodatkiem papryki, soku z cytryny i śmietanki czyli prosty przepis. Zupa kalafiorowa, która może być przygotowana z kawałkami warzyw lub miksowana na krem z kalafiora.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zupa z kalafiora
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 312kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Wywar

  • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w półksiężyce)
  • 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 por (pokrojony na plasterki)
  • 1 marchewka (pokrojona na plasterki)
  • ½ bulwy selera lub kopru włoskiego (pokrojony w kostkę o boku ok. 1 cm)
  • 4 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 1-2 łyżki soli
  • 1,5 l wrzątku

Dodatkowo

  • 1 główka kalafiora (podzielony na różyczki)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w grubą kostkę)
  • 6 łyżek soku z cytryny (około)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietanki kremówki lub mleka kokosowego z puszki
  • pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Warzywa przeznaczone na wywar duszę na patelni na maśle do miękkości, przez kilka minut, na średnim ogniu.
  • Zalewam warzywa wrzątkiem i gotuję, z dodatkiem soli, na większym ogniu, przez ok. 10 minut.
  • Dodaję kalafior i paprykę i gotuję całość, pod przykryciem, przez ok. 5 minut (kalafior nie musi być ugotowany do miękkości – smaczny będzie też taki al dente).
  • Doprawiam zupę sokiem z cytryny, przyprawami i dodaję śmietankę kremówkę lub mleko kokosowe. Gotuję całość jeszcze przez kilka minut.
  • Krok opcjonalny. Ugotowaną zupę można zmiksować blenderem na krem z kalafiora.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 500g | Calories: 312kcal | Carbohydrates: 23g (8%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 23g (35%) | Saturated Fat: 14g (70%) | Cholesterol: 74mg (25%) | Sodium: 1366mg (57%) | Potassium: 1068mg (31%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 8g | Vitamin A: 89% | Vitamin C: 189.2% | Calcium: 12.5% | Iron: 10%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa z kalafiora
Zupa z kalafiora

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

16 komentarzy
  1. Zupa jest w smaku przepyszna, nie miałąm kopru włoskiego, dlatego po ugotowaniu dodałam dwie spore łyżki pokrojonego koperku świeżego, mniam 🙂
    Polecam 🙂

  2. Dorotko, na stronie jest błąd, „…pod przykryciem, przez ok. 5 5 minut (kalafior nie musi…”

    A moja zupa w toku 🙂 jeszcze tylko 10 minut 🙂 a jak pięknie pachnie.

  3. Renderuję w standardzie kodeka H264, w formacie .mov, do rozdzielczości Full HD 1920x1080p, korzystam z Final Cut Pro dla Mac.

  4. kurcze masz może gdzieś instruktaż na jakich ustawieniach renderujesz swoje filmy? bo mi zawsze po renderowaniu ucieka jakość materiału a twoje są takie ładne 🙂 btw kalafior pycha!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)