fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z groszku zielonego

Zupa z groszku zielonego

Zupa z groszku zielonego

Zupa z groszku zielonego ugotowana i zmiksowana na krem, o cudownej konsystencji. Możecie też przygotować ją na bazie grochu łuskanego, do którego na sam koniec, do miksowania, wystarczy dorzucić świeży szpinak, jarmuż lub natkę pietruszki. Zupa z groszku zielonego pachnie korzennymi przyprawami lub ziołami. Wystarczy wybrać ulubiony zestaw. Pokażę Wam jak zrobić zupę z groszku zielonego. Kto ma ochotę spróbować?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad

Zupa z groszku zielonego

Zupa z groszku zielonego

Zupa z groszku zielonego świeżego lub mrożonego, z dodatkiem czosnku, cebuli i ziół oraz orzeszków ziemnych i soku oraz skórki z cytryny.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zupa z groszku zielonego
Liczba porcji: 6
Kalorie: 115kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g groszku zielonego (świeży lub mrożony)
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 1 ziemniak (duży; obrany i pokrojony w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki masła orzechowego (lub 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych i nieprażonych)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka lubczyku (suszony)
  • 1 łyżeczka tymianku (suszony)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny (opcjonalnie; wcześniej wyszorowana i wyparzona)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Wywar warzywny - przepis

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie.
  • Dodaję ziemniak i groszek. Zalewam wywarem. Doprawiam solą i pieprzem, dosypuję suszony lubczyk i tymianek. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień tak, żeby zupa delikatnie bulgotała i gotuję przez ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków i groszku.
  • Dodaję masło orzechowe, sok i skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki.
  • Miksuję zupę w blenderze na krem. Od razu serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200ml | Kalorie: 115kcal (6%) | Węglowodany: 13g (4%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Sód: 542mg (24%) | Potas: 237mg (7%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 700IU (14%) | Witamina C: 25.2mg (31%) | Wapń: 28mg (3%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom