Zupa z dyni przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa z dyni

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Sezon na dynię to świetna okazja do wypróbowania jej w wielu możliwych wariacjach smakowych, a pierwsza w kolejce czeka zupa z dyni. Kiedy na dworze jest zimno i szaro, jej pomarańczowy kolor i wyśmienity smak doda nam odrobiny optymizmu, która wraz ze szczyptą estragonu, kremową konsystencją i delikatnym smakiem rozgrzeje nasze zmarznięte od jesiennego chłodu ciało i doda energii nawet najbardziej ospałym zmarzluchom, którzy, jak ja, powoli odczuwają skutki jesiennej depresji. Zupa z dyni smakuje wybornie!

Zobacz teżWięcej przepisów na najlepsze obiady

Zupę z dyni przygotowuje się w dość krótkim czasie, ale do jej przygotowania będzie potrzebny blender. Dzięki niemu rozdrobnimy wszystkie składniki, a rozgrzewająca, dyniowa zupa uzyska niezwykle pożądaną i delikatną, kremową konsystencję.

Zobacz też
Muffiny

Chociaż w tym przepisie akurat nie ma w składzie imbiru, dynia i imbir stanowią smaczne połączenie. Imbirowi smakosze mogą spróbować dodać do prezentowanej tu zupy z dyni odrobinę startego na tarce o drobnych oczkach, świeżego imbiru, dla wzbogacenia zapachu i zwiększenia właściwości rozgrzewających :).

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Łatwa zupa z dyni czyli zupa-krem z dyni z marchewką. Smaczna zupa z dyni - przepis krok po kroku na zupę dyniową z łatwo dostępnych składników.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa dyniowa, zupa z dyni, zupa z dynią
Liczba porcji: 6
Kalorie: 197kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg dyni (pokrojona w dużą kostkę)
  • 2 marchewki (duże; pokrojone na plasterki)
  • 1 mozzarella (pokrojona na plasterki)
  • 1 cebula (pokrojona w krążki)
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kubek mleka (można zastąpić śmietanką do zup i sosów)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu (suszony, drobno posiekany)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Dynię grilluję na suchej patelni, aż delikatnie zmięknie i lekko się przyczerni. Można też piec ją przez 1 godzinę w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
  • Cebulę podsmażam na maśle i oliwie, aż się zeszkli.
  • Dodaję marchewkę i smażę, aż zmięknie.
  • Warzywa wrzucam do garnka, zalewam wywarem warzywnym i zagotowuję. Dodaję estragon i gotuję pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Dosypuję też szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Warzywa studzę, następnie przekładam do blendera i miksuję na gładko.
  • Po zmiksowaniu zupę przelewam z powrotem do garnka. Trzymam na małym ogniu, dolewam mleko, mieszam i gotuję jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dolewam sok z cytryny.
  • Doprawiam solą i pieprzem, a gdy zupa będzie na talerzu, ozdabiam odrobiną suszonego estragonu lub rozmarynu i plasterkami mozzarelli.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Serving: 300ml | Kalorie: 197kcal (10%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 650mg (28%) | Potas: 751mg (21%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 20305IU (406%) | Witamina C: 18.2mg (22%) | Wapń: 178mg (18%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
40 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom