fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Będzie zupa z dyni z mlekiem kokosowym. Na rozgrzanie jednego z pierwszych, chłodnych wieczorów -zadecydowałam, rozmyślając jak tegoroczne lato przyszło szybko, zaczerwieniło truskawki, zaróżowiło maliny, zazieleniło ogórki. Upalne dni pełne słońca, w które piliśmy lemoniadę, pływaliśmy w morzu i jeziorach, w sierpniu, zupełnie znienacka, ustąpiły zimnym wieczorom i porankom.  To była pierwsza noc, kiedy spałam przy zamkniętym oknie, a o poranku, gdy otulona w koc wyszłam przywitać pierwsze promienie słońca, pijący na tarasie kawę sąsiad westchnął „Co zrobić? Jesień…”.

Zobacz też: Więcej przepisów na zupy

Poczułam pierwszy raz od dłuższego czasu ten zapach – chłodnego poranku – zapowiadający, że wkrótce będą żółkły liście. Tego samego dnia, na zakupach, jesień po raz kolejny przypomniała mi o sobie, śmiejąc się do mnie ze sklepowej półki pomarańczowym kolorem dyni. „Co zrobić? Jesień…” – pomyślałam i kupiłam pierwsze w tym roku, cudownie kolorowe warzywo.

Zobacz też
Żabie udka z czosnkiem

Dwa lata temu po raz pierwszy pojawiła się w mojej kuchni zupa z dyni z dodatkiem ziemniaków, kremowa i gęsta, podana z dodatkiem sera mozzarella. Prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Tym razem przepis będzie nieco bardziej skomplikowany – pod względem składu. Smak dyni połączę z imbirem i mlekiem kokosowym, dodam mu też odrobiny pikanterii, taki lekki pazur, a wisienką na torcie będą tutaj krewetki, zaskakująca niespodzianka, bo w połączeniu z dynią smakują wybornie. Zupa z dyni z mlekiem kokosowym może być przed ich dodaniem zmiksowana w blenderze, dzięki czemu uzyska gęstą, kremową konsystencję. Ja podam ją jednak bez miksowania, żeby wyraźnie było można poczuć dynię pokrojoną w kostkę.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i zieloną pastą curry, czosnkiem i imbirem oraz orientalnymi przyprawami, podawana z dodatkiem krewetek.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 221kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g dyni (obrana ze skórki i pokrojona w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm; można wcześniej zawinąć ją w folię aluminiową i upiec w piekarniku w 220 °C przez ok. 40 minut)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • ½ cytryny (tylko starta skórka; można zastąpić kilkoma łodygami trawy cytrynowej)
  • 3 szklanki wywaru drobiowego lub warzywnego (zagotowany)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 250 g małych krewetek (obrane)
  • 1 papryczka chili (czerwona; pokrojona w cienkie plasterki)
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki kolendry (opcjonalnie; zmielona)
  • 4 listki limety kaffir (można zastąpić 1-2 łyżkami soku z cytryny lub limonki)
  • świeża bazylia lub kolendra (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Przed dodaniem krewetek można zmiksować zupę blenderem.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Zielona pasta curry - przepis

Jak zrobić

  • Cebulę, czosnek, imbir, skórkę z cytryny i pastę curry oraz szczyptę soli ucieramy w moździerzu.
  • Uzyskaną pastę dodajemy do wrzącego wywaru, mieszamy i znów zagotowujemy.
  • Do zupy dodajemy dynię - jeśli jest surowa, trzeba całość ugotować na średnim ogniu do miękkości. Do gotowania, opcjonalnie, można też dodać listki limety kaffir i kolendrę. Jeśli dynia jest upieczona, po prostu znów zagotowujemy wywar.
  • Kiedy dynia zmięknie, do zupy dolewamy mleko kokosowe, kurkumę, sos rybny, cukier i szczyptę czarnego, świeżo zmielonego pieprzu.
  • Znów zagotowujemy zupę i dodajemy krewetki. Gotujemy je przez kilka minut, żeby zmiękły i zaróżowiły się (nie można gotować za długo, bo zrobią się gumowate)*.
  • Przelewamy zupę do talerzy i dekorujemy bazylią oraz czerwonym chili.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 221kcal (11%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 105mg (35%) | Sód: 1301mg (57%) | Potas: 522mg (15%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 7525IU (151%) | Witamina C: 21.1mg (26%) | Wapń: 101mg (10%) | Żelazo: 3.9mg (22%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
17 komentarzy
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom