fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Co prawda na fotografii nie widać na pierwszy rzut oka, że to zupa z ciecierzycy (główna bohaterka uciekła na dno talerza) i musicie mi uwierzyć na słowo, za to przez przypadek coś ciekawego  😉 odbiło się w łyżce. Odwróciłam zdjęcie, żeby lepiej było widać :).

Zobacz też: Więcej przepisów na zupy

Prezentowana zupa z ciecierzycy jest cudownie aromatyczna i bardzo, bardzo dobra. Urzeknie Was zapachem rozmarynu i bazylii, a smak ciecierzycy – kto by go nie lubił?

Zobacz też
Domowy ser smażony

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy z pomidorami, rozmarynem i bazylią oraz natką pietruszki, podana z makaronem tagliatelle czyli łatwa i szybka zupa z ciecierzycy, którą można też zmiksować na krem.
5 z 1 głos
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Włoska
Przepis na: zupa z ciecierzycy
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 1,5 l wywaru warzywnego (może być też warzywno-drobiowy lub drobiowy; można zmniejszyć o 250 ml i w to miejsce wlać do zupy białe, wytrawne wino)
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (odcedzona)
  • 400 g pomidorów z puszki (ok. 400 g, rozdrobnione)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 listki świeżej bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki (opłukana, osuszona, drobno pokrojona)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • makaron tagliatelle (ugotowany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Szklę czosnek w garnku, na oliwie.
  • Dokładam pomidory z sosem, rozmaryn (całą gałązkę) i całe listki bazylii.
  • Po 15 minutach zalewam wywarem, dodaję ciecierzycę i natkę pietruszki. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
  • Zupę podaję gorącą, najlepiej z makaronem tagliatelle.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast serwowania z dodatkiem makaronu, zupę można zmiksować blenderem na gładki i gęsty krem z ciecierzycy.
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak ugotować ciecierzycę
  4. Jak ugotować fasolę
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa najlepiej zaprezentuje się zmiksowana na krem, podawana w małych miseczkach. Moja wersja to standardowa, rzadsza konsystencja, z dodaną niewielką ilością bazylii.

13 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom