Zupa z bobu przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa z bobu

Zupa z bobu

Zupa z bobu
5/5 (1)

Łagodna w smaku zupa z bobu, świetna w letnim sezonie. Warto przygotować ją pod wieczór i podać lekko odgrzaną, następnego dnia. Choć jest dość gęsta, łatwo rozcieńczyć ją wodą, wywarem warzywnym lub drobiowym. Dzięki zawartości ryżu i bobu zupa jest bardzo pożywna, a charakteru dodają jej czerwona papryczka i utarty parmezan.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Moja zupa z bobu z powodzeniem zaspokoi apetyt jako samodzielne, obiadowe danie. Można podać ją w towarzystwie pieczywa, ale uwierzcie – ryż z bobem, w połączeniu z innymi warzywami, gwarantują utrzymanie sytości dłużej niż zwykła zupa jarzynowa. Zupa jest aromatyczna za sprawą dodanego lubczyku i natki pietruszki, ale nie bójcie się eksperymentować z innymi dodatkami, bo do bobu świetnie pasuje też suszony koper lub tymianek. Smacznego!

Zobacz też
Frytki z batatów

Zupa z bobu

Zupa z bobu

Aromatyczna zupa z bobu z ryżem, z dodatkiem warzyw, np. dojrzałych, soczystych pomidorów, pachnąca lubczykiem i natką pietruszki, posypana parmezanem. Idealna, sycąca zupa na letni obiad.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa z bobu
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g świeżego bobu
  • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 2 pomidory (dojrzałe; sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę)
  • 1 szklanka krótkoziarnistego ryżu
  • 1-2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 l wywaru warzywnego/drobiowego lub wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • natka pietruszki (drobno pokrojona)
  • lubczyk (drobno pokrojony)
  • tarty parmezan (do posypania)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Umyty bób blanszuję przez kilka minut we wrzątku. Odcedzam, delikatnie studzę i obieram wszystkie ziarna ze skórek.
  • Cebulę szklę na oliwie. Gdy zmięknie, dodaję do bobu i podsmażam całość jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Doprawiam bób solą i czarnym pieprzem (po 1 łyżeczce). Dodaję pomidory i podsmażam całość przez kolejnych 5 minut, cały czas mieszając.
  • Dosypuję ryż, mieszam i trzymam na ogniu jeszcze przez kilka minut.
  • Dodaję 1 łyżkę masła i zalewam wywarem lub wrzątkiem. Gotuję aż do miękkości ryżu, od czasu do czasu mieszając.
  • Wlewam zupę do talerzy, dekoruję natką pietruszki i lubczykiem, posypuję utartym parmezanem.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zupa z bobu z soczystymi pomidorami i parmezanem
Zupa z bobu z soczystymi pomidorami i parmezanem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

32 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom