Zupa tom yum przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa tom yum

Zupa tom yum

Zupa tom yum
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Popularna w restauracjach i przydrożnych street food stoiskach zupa tom yum, którą podaje się na wiele sposobów. Klasycznie powinna mieć kwaskowaty smak, lecz najpopularniejsza obecnie wersja to chyba taz mlekiem kokosowym i krewetkami. Bardzo prosta do zrobienia i pokażę Wam dziś jak zrobić zupę tom yum krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej

Tę z mlekiem kokosowym i krewetkami, stworzoną najprawdopodobniej specjalnie pod podniebienia turystów, lubię chyba najbardziej spośród azjatyckich zup. Jednak również ta kwaskowata ma swój urok! W restauracjach gotuje się jej cały wielki gar i potem dodaje końcowe składniki, np. mięso, przyrządzając końcową, niedużą porcję na konkretne zamówienie.

Zupa tom yum z krewetkami lub owocami morza, a może wegańska?

Uwielbiam, gdy zupa tom yum zawiera krewetki lub owoce morza. Można też zrobić ją w wersji wegańskiej, z tofu. Trzeba jednak wówczas zrezygnować z sosu rybnego i podbić smak w inny sposób, np. dodając do gotowania grzybki. Z kolei Mariusz niedawno dostał w jednej z jadłodajni w Bangkoku taką z pulpecikami i makaronem ryżowym. Możecie zrobić ją też z kurczakiem lub wieprzowiną. Wybór dodatków jest ogromny!

Zupa tom yum

Zupa tom yum

Tajska zupa tom yum w wersji klasycznej, lekko kwaśnej, choć znana jest też popularna wśród turystów wersja z krewetkami i mlekiem kokosowym i podpowiadam, jak zrobić jedną i drugą.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 45 min
Razem: 1 godz. 5 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Tajska
Przepis na: zupa tom yum
Liczba porcji: 6
Kalorie: 163kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g krewetek, mieszanki owoców morza, kurczaka lub pulpetów rybnych albo drobiowych (krewetki surowe, obrane, z pozostawionymi ogonkami)
  • 2 l wody (można zastąpić wywarem ugotowanym z resztek warzyw; w wersji z mlekiem kokosowym wody lub wywaru wykorzystuję o 250 ml mniej)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 papryczka chili (bardzo mała; posiekana w drobniutką kosteczkę)
  • 6 listków limety kaffir
  • 2 łyżki koncentratu tamaryndowego (wersja kwaśna; w wersji łagodnej wystarczy 1 łyżeczka koncentratu; można zastąpić świeżym miąższem tamaryndowca)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić brązowym cukrem)
  • 1 pęczek świeżej kolendry (nieduży; można zastąpić szczypiorkiem)
  • sos sojowy (opcjonalnie; do smaku)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Olej rozgrzewam w woku lub dużym garnku i podsmażam na nim głowy i pancerze krewetek przez ok. 10 minut, do momentu aż staną się intensywnie pomarańczowe. 
  • Zmniejszam na chwilę ogień do minimum, dolewam 1 szklankę wody lub wywaru. dodaję pastę curry. Zwiększam płomień, zagotowuję.
  • Gotuję mieszankę przez 5 minut na średnim ogniu. Dolewam pozostałą wodę/wywar i gotuję przez 20 minut. Wyławiam głowy i pancerze krewetek.
  • Dodaję koncentrat, kurkumę, papryczkę chili i listki kaffiru. Zagotowuję i trzymam na sporym ogniu przez 3 minuty.
  • Dodaję krewetki lub owoce morza i gotuję przez 5 minut, aż krewetki się zaróżowią. Zdejmuję wok z ognia.
    Jeśli wykorzystuję kawałki piersi z kurczaka, gotuję je w zupie ok. 10 minut. Pulpety ok. 7 minut.
  • Doprawiam zupę sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki i dokładnie mieszam. Opcjonalnie dolewam mleko kokosowe.
  • Od razu podaję zupę udekorowaną kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zupę tom yum można też zaserwować z dodatkiem makaronu ryżowego dodanego do gotowania w ostatnich 2-3 minutach.

Wartości odżywcze

Serving: 400g (wersja z krewetkami, bez makaronu i bez mleka kokosowego) | Kalorie: 163kcal (8%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Białko: 18g (36%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 210mg (70%) | Sód: 1475mg (64%) | Potas: 172mg (5%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 905IU (18%) | Witamina C: 16.7mg (20%) | Wapń: 144mg (14%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Nie wyobrażam sobie nie posypać jej kolendrą! Zdarza się jednak, że zamiast jej zielonych listków w zupie pływa posiekany grubo szczypiorek. Czasami trzeba też odłowić listki kaffiru, które nałożyły się chochlą z wielkiego garnka ;).

Zobacz też
Koktajl z selera naciowego

Zupa tom yum z owocami morza
Zupa tom yum z owocami morza

Bardzo jestem ciekawa, czy zupa tom yum przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami zdecydowaliście się ją przygotować. A może ktoś z Was jadł ją w Tajlandii? Dajcie znać, gdzie to było :).

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom