Zupa tom yum

Zupa tom yum

Popularna w restauracjach i przydrożnych street food stoiskach zupa tom yum, którą podaje się na wiele sposobów. Klasycznie powinna mieć kwaskowaty smak, lecz najpopularniejsza obecnie wersja to chyba taz mlekiem kokosowym i krewetkami. Bardzo prosta do zrobienia i pokażę Wam dziś jak zrobić zupę tom yum krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej

Tę z mlekiem kokosowym i krewetkami, stworzoną najprawdopodobniej specjalnie pod podniebienia turystów, lubię chyba najbardziej spośród azjatyckich zup. Jednak również ta kwaskowata ma swój urok! W restauracjach gotuje się jej cały wielki gar i potem dodaje końcowe składniki, np. mięso, przyrządzając końcową, niedużą porcję na konkretne zamówienie.

Zupa tom yum z krewetkami lub owocami morza, a może wegańska?

Uwielbiam, gdy zupa tom yum zawiera krewetki lub owoce morza. Można też zrobić ją w wersji wegańskiej, z tofu. Trzeba jednak wówczas zrezygnować z sosu rybnego i podbić smak w inny sposób, np. dodając do gotowania grzybki. Z kolei Mariusz niedawno dostał w jednej z jadłodajni w Bangkoku taką z pulpecikami i makaronem ryżowym. Możecie zrobić ją też z kurczakiem lub wieprzowiną. Wybór dodatków jest ogromny!

5 od 2 osób
Zupa tom yum
Zupa tom yum
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 godz. 5 min
 

Tajska zupa tom yum w wersji klasycznej, lekko kwaśnej, choć znana jest też popularna wśród turystów wersja z krewetkami i mlekiem kokosowym i podpowiadam, jak zrobić jedną i drugą.

Danie: Zupa
Kuchnia: Tajska
Przepis na: zupa tom yum
Liczba kalorii: 163 kcal
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g krewetek, mieszanki owoców morza, kurczaka lub pulpetów rybnych albo drobiowych (krewetki surowe, obrane, z pozostawionymi ogonkami)
  • 2 l wody (można zastąpić wywarem ugotowanym z resztek warzyw; w wersji z mlekiem kokosowym wody lub wywaru wykorzystuję o 250 ml mniej)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 papryczka chili (bardzo mała; posiekana w drobniutką kosteczkę)
  • 6 listków limety kaffir
  • 2 łyżki koncentratu tamaryndowego (wersja kwaśna; w wersji łagodnej wystarczy 1 łyżeczka koncentratu; można zastąpić świeżym miąższem tamaryndowca)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić brązowym cukrem)
  • 1 pęczek świeżej kolendry (nieduży; można zastąpić szczypiorkiem)
  • sos sojowy (opcjonalnie; do smaku)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Zupę tom yum można też zaserwować z dodatkiem makaronu ryżowego dodanego do gotowania w ostatnich 2-3 minutach.
Zupa tom yum - Jak zrobić
  1. Olej rozgrzewam w woku lub dużym garnku i podsmażam na nim głowy i pancerze krewetek przez ok. 10 minut, do momentu aż staną się intensywnie pomarańczowe. 

  2. Zmniejszam na chwilę ogień do minimum, dolewam 1 szklankę wody lub wywaru. dodaję pastę curry. Zwiększam płomień, zagotowuję.

  3. Gotuję mieszankę przez 5 minut na średnim ogniu. Dolewam pozostałą wodę/wywar i gotuję przez 20 minut. Wyławiam głowy i pancerze krewetek.

  4. Dodaję koncentrat, kurkumę, papryczkę chili i listki kaffiru. Zagotowuję i trzymam na sporym ogniu przez 3 minuty.

  5. Dodaję krewetki lub owoce morza i gotuję przez 5 minut, aż krewetki się zaróżowią. Zdejmuję wok z ognia.

    Jeśli wykorzystuję kawałki piersi z kurczaka, gotuję je w zupie ok. 10 minut. Pulpety ok. 7 minut.

  6. Doprawiam zupę sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki i dokładnie mieszam. Opcjonalnie dolewam mleko kokosowe.

  7. Od razu podaję zupę udekorowaną kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze
Zupa tom yum
Wielkość porcji (400 g (wersja z krewetkami, bez makaronu i bez mleka kokosowego))
Liczba kalorii 163 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 210mg 70%
Sód 1475mg 61%
Potas 172mg 5%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Cukry 5g
Białko 18g 36%
Witamina A 18.1%
Witamina C 20.2%
Wapń 14.4%
Żelazo 14.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Nie wyobrażam sobie nie posypać jej kolendrą! Zdarza się jednak, że zamiast jej zielonych listków w zupie pływa posiekany grubo szczypiorek. Czasami trzeba też odłowić listki kaffiru, które nałożyły się chochlą z wielkiego garnka ;).

Zupa tom yum z owocami morza
Zupa tom yum z owocami morza

Bardzo jestem ciekawa, czy zupa tom yum przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami zdecydowaliście się ją przygotować. A może ktoś z Was jadł ją w Tajlandii? Dajcie znać, gdzie to było :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)