Zupa tom yum przepis | Dorota Kamińska

Zupa tom yum

Zupa tom yum

Popularna w restauracjach i przydrożnych street food stoiskach zupa tom yum, którą podaje się na wiele sposobów. Klasycznie powinna mieć kwaskowaty smak, lecz najpopularniejsza obecnie wersja to chyba taz mlekiem kokosowym i krewetkami. Bardzo prosta do zrobienia i pokażę Wam dziś jak zrobić zupę tom yum krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej

Tę z mlekiem kokosowym i krewetkami, stworzoną najprawdopodobniej specjalnie pod podniebienia turystów, lubię chyba najbardziej spośród azjatyckich zup. Jednak również ta kwaskowata ma swój urok! W restauracjach gotuje się jej cały wielki gar i potem dodaje końcowe składniki, np. mięso, przyrządzając końcową, niedużą porcję na konkretne zamówienie.

Zupa tom yum z krewetkami lub owocami morza, a może wegańska?

Uwielbiam, gdy zupa tom yum zawiera krewetki lub owoce morza. Można też zrobić ją w wersji wegańskiej, z tofu. Trzeba jednak wówczas zrezygnować z sosu rybnego i podbić smak w inny sposób, np. dodając do gotowania grzybki. Z kolei Mariusz niedawno dostał w jednej z jadłodajni w Bangkoku taką z pulpecikami i makaronem ryżowym. Możecie zrobić ją też z kurczakiem lub wieprzowiną. Wybór dodatków jest ogromny!

Zupa tom yum
Print Recipe
5 from 2 votes

Zupa tom yum

Tajska zupa tom yum w wersji klasycznej, lekko kwaśnej, choć znana jest też popularna wśród turystów wersja z krewetkami i mlekiem kokosowym i podpowiadam, jak zrobić jedną i drugą.
Prep Time20 mins
Cook Time45 mins
Total Time1 hr 5 mins
Course: Zupa
Cuisine: Tajska
Keyword: zupa tom yum
Servings: 6
Calories: 163kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 500 g krewetek, mieszanki owoców morza, kurczaka lub pulpetów rybnych albo drobiowych krewetki surowe, obrane, z pozostawionymi ogonkami
  • 2 l wody można zastąpić wywarem ugotowanym z resztek warzyw; w wersji z mlekiem kokosowym wody lub wywaru wykorzystuję o 250 ml mniej
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 papryczka chili bardzo mała; posiekana w drobniutką kosteczkę
  • 6 listków limety kaffir
  • 2 łyżki koncentratu tamaryndowego wersja kwaśna; w wersji łagodnej wystarczy 1 łyżeczka koncentratu; można zastąpić świeżym miąższem tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego można zastąpić brązowym cukrem
  • 1 pęczek świeżej kolendry nieduży; można zastąpić szczypiorkiem
  • sos sojowy opcjonalnie; do smaku

Instructions

  • Olej rozgrzewam w woku lub dużym garnku i podsmażam na nim głowy i pancerze krewetek przez ok. 10 minut, do momentu aż staną się intensywnie pomarańczowe. 
  • Zmniejszam na chwilę ogień do minimum, dolewam 1 szklankę wody lub wywaru. dodaję pastę curry. Zwiększam płomień, zagotowuję.
  • Gotuję mieszankę przez 5 minut na średnim ogniu. Dolewam pozostałą wodę/wywar i gotuję przez 20 minut. Wyławiam głowy i pancerze krewetek.
  • Dodaję koncentrat, kurkumę, papryczkę chili i listki kaffiru. Zagotowuję i trzymam na sporym ogniu przez 3 minuty.
  • Dodaję krewetki lub owoce morza i gotuję przez 5 minut, aż krewetki się zaróżowią. Zdejmuję wok z ognia.
    Jeśli wykorzystuję kawałki piersi z kurczaka, gotuję je w zupie ok. 10 minut. Pulpety ok. 7 minut.
  • Doprawiam zupę sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki i dokładnie mieszam. Opcjonalnie dolewam mleko kokosowe.
  • Od razu podaję zupę udekorowaną kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.

Notes

  1. Zupę tom yum można też zaserwować z dodatkiem makaronu ryżowego dodanego do gotowania w ostatnich 2-3 minutach.

Nie wyobrażam sobie nie posypać jej kolendrą! Zdarza się jednak, że zamiast jej zielonych listków w zupie pływa posiekany grubo szczypiorek. Czasami trzeba też odłowić listki kaffiru, które nałożyły się chochlą z wielkiego garnka ;).

Zupa tom yum z owocami morza
Zupa tom yum z owocami morza

Bardzo jestem ciekawa, czy zupa tom yum przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami zdecydowaliście się ją przygotować. A może ktoś z Was jadł ją w Tajlandii? Dajcie znać, gdzie to było :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)