Zupa szparagowa z migdałami przepis | Dorota Kamińska

Zupa szparagowa z migdałami

Zupa szparagowa z migdałami

Na targowiskach i w marketach pojawiły się szparagi. Kupiłam je pierwszy raz w życiu (pechowo parę lat temu, podczas wakacji, pewna zupa szparagowa wyrobiła u mnie, zupełnie niesłusznie, niepochlebną opinię na temat tych pysznych warzyw), a to wszystko dzięki mojej kuzynce i jej mężowi, u których spróbowałam zielonych szparagów jako składnika pysznej zupy rybnej i polubiłam je do tego stopnia, że postanowiłam wprowadzić je do swojego menu.

Zobacz też: Więcej pomysłów na zupy

Zgodnie z wiosennym postanowieniem co drugi dzień jadam lekki obiad w postaci jakiejś dobrej zupy. Tym razem zapraszam na szparagi z migdałami – oto zupa szparagowa, która jest strzałem w dziesiątkę!

Zupa szparagowa z migdałami

Zupa szparagowa z migdałami

Zupa szparagowa z migdałami - łatwa i smaczna zupa szparagowa na wywarze warzywnym, z dodatkiem czosnku i cebuli, pachnąca gałką muszkatołową.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 203kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowo-warzywnego
  • 500 g szparagów (pokrojone na kawałki o długości ok. 3 cm; włożone do zimnej wody – w ten sposób nie sczernieją)
  • 2-3 łyżki ryżu
  • 2 łyżki migdałów (sparzone, pokrojone w słupki)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 100 g żółtego sera (starty na tarce o grubych oczkach)
  • natka pietruszki do posypania
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Szparagi gotujemy ok. 5 minut w wywarze, wyjmujemy (zachowujemy wywar!), odkładamy główki na osobny talerz, a łodyżki ucieramy.
  • Opłukany ryż wkładamy do wrzącego wywaru i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Dodajemy migdały, śmietanę, przecier z łodyżek szparagów i ser. Chwilę podgotowujemy, przyprawiamy.
  • Główki szparagów układamy na talerzach, zalewamy zupą i posypujemy natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 350ml | Calories: 203kcal | Carbohydrates: 12g (4%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 8g (40%) | Cholesterol: 44mg (15%) | Sodium: 1115mg (46%) | Potassium: 250mg (7%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 40.8% | Vitamin C: 13.7% | Calcium: 16.9% | Iron: 13.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Wyśmienita zupa – dzięki za przepis.
    Znienacka dostałem torbę szparagów, po czym wpadłem w popłoch jak nie zawieść oczekiwań darczyńcy. 🙂

    No i proszę… pozytywnie!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)