Zupa szparagowa z migdałami

Zupa szparagowa z migdałami

Na targowiskach i w marketach pojawiły się szparagi. Kupiłam je pierwszy raz w życiu (pechowo parę lat temu, podczas wakacji, pewna zupa szparagowa wyrobiła u mnie, zupełnie niesłusznie, niepochlebną opinię na temat tych pysznych warzyw), a to wszystko dzięki mojej kuzynce i jej mężowi, u których spróbowałam zielonych szparagów jako składnika pysznej zupy rybnej i polubiłam je do tego stopnia, że postanowiłam wprowadzić je do swojego menu.

Zobacz też: Więcej pomysłów na zupy

Zgodnie z wiosennym postanowieniem co drugi dzień jadam lekki obiad w postaci jakiejś dobrej zupy. Tym razem zapraszam na szparagi z migdałami – oto zupa szparagowa, która jest strzałem w dziesiątkę!

5 od 1 osoby
Zupa szparagowa z migdałami
Zupa szparagowa z migdałami
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 
Zupa szparagowa z migdałami - łatwa i smaczna zupa szparagowa na wywarze warzywnym, z dodatkiem czosnku i cebuli, pachnąca gałką muszkatołową.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 203 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowo-warzywnego
  • 500 g szparagów (pokrojone na kawałki o długości ok. 3 cm; włożone do zimnej wody – w ten sposób nie sczernieją)
  • 2-3 łyżki ryżu
  • 2 łyżki migdałów (sparzone, pokrojone w słupki)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 100 g żółtego sera (starty na tarce o grubych oczkach)
  • natka pietruszki do posypania
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zupa szparagowa z migdałami - Jak zrobić
  1. Szparagi gotujemy ok. 5 minut w wywarze, wyjmujemy (zachowujemy wywar!), odkładamy główki na osobny talerz, a łodyżki ucieramy.
  2. Opłukany ryż wkładamy do wrzącego wywaru i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  3. Dodajemy migdały, śmietanę, przecier z łodyżek szparagów i ser. Chwilę podgotowujemy, przyprawiamy.

  4. Główki szparagów układamy na talerzach, zalewamy zupą i posypujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze
Zupa szparagowa z migdałami
Wielkość porcji (350 ml)
Liczba kalorii 203 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 44mg 15%
Sód 1115mg 46%
Potas 250mg 7%
Węglowodany ogółem 12g 4%
Błonnik 2g 8%
Cukry 3g
Białko 7g 14%
Witamina A 40.8%
Witamina C 13.7%
Wapń 16.9%
Żelazo 13.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Wyśmienita zupa – dzięki za przepis.
    Znienacka dostałem torbę szparagów, po czym wpadłem w popłoch jak nie zawieść oczekiwań darczyńcy. 🙂

    No i proszę… pozytywnie!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)