Zupa mleczna z marchewką przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa mleczna z marchewką
Zupa mleczna z marchewką

Zupa mleczna na śniadanie, podobnie jak zupa mleczna z dynią, może być przygotowana z marchewką. Delikatna, zmiksowana w blenderze, z dodatkiem słodkich rodzynek i migdałów oraz pachnąca cynamonem, będzie smaczną i miłą odmianą tradycyjnej jajecznicy lub kanapek. Według własnych upodobań można ją dodatkowo dosłodzić. Osobiście uważam, że zupa mleczna z marchewką to najsmaczniejsza odmiana wśród wszystkich zup mlecznych.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze śniadania

Smaku i słodyczy dodają jej rodzynki, ale dodatkowo można dodać odrobinę masła daktylowego lub klasycznie – cukru, chociaż polecam słodzenie syropem z agawy albo ksylitolem, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii. Ilość będzie zależeć od słodkości samej marchewki, więc spróbujcie kawałka przed gotowaniem, a odrobiny zupy – przed posłodzeniem całości.

Zobacz też
Murzynek

Zupa mleczna z marchewką zyska dodatkowy smak, kiedy doprawicie ją sokiem z cytryny lub pomarańczy: sama w sobie jest delikatna i może wydawać się mdła, za to z cytrusami, podobnie jak muffiny marchewkowe czy ciasto marchewkowe, jej smak zyskuje ten charakterystyczny pazur i odrobinę nietypowości.

Zupa mleczna z marchewką

Zupa mleczna z marchewką

Zupa mleczna z marchewką i migdałami, z dodatkiem rodzynek i migdałów. Pięknie pachnąca zupa mleczna z marchewką na sobotnie lub niedzielne śniadanie.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 25 min
Kategoria: Śniadanie, Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa mleczna z marchewką
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 4 marchewki (średniej wielkości, utarte na tarce)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 garść migdałów (blanszowane)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • kilka łyżek wody
  • cynamon
  • kilka migdałów do dekoracji
  • kilka łyżek cukru (polecam alternatywnie wykorzystać cukier brzozowy lub syrop z agawy, albo dodać do zupy pół banana, rozduszonego widelcem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Roztapiam masło w garnku, wrzucam marchewkę, zalewam niewielką ilością wody. Duszę na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie.
  • Studzę marchewkę i miksuję na gładko w blenderze.
  • Do wywaru, który został po gotowaniu marchewki, dosypuję mąkę, i cały czas mieszając, trzymamy na małym ogniu, aż zrobi się zasmażka.
  • Do zasmażki wlewam mleko, dodaję rodzynki i utartą marchewkę, zagotowuję, cały czas mieszając.
  • Gdy zupa się zagotuje, zmniejszam ogień i dodaję utarte migdały i gotuję jeszcze chwilę na małym ogniu. Dosładzam cukrem według własnego uznania.
  • Miksuję zupę ręcznym blenderem bezpośrednio w garnku lub studzę i przelewam do tradycyjnego blendera, a po zmiksowaniu podgrzewam.
  • Podaję posypaną tartymi migdałami ze skórką i cynamonem.

Przydatne przepisy i poradniki

Zupa mleczna z marchewką świetnie skomponuje się z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy, który podkreśli i urozmaici jej smak.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak zrobić zupę mleczną z marchewką - krok po kroku
Jak zrobić zupę mleczną z marchewką – krok po kroku
Zupa mleczna z marchewką
Zupa mleczna z marchewką
7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom