Zupa mleczna na śniadanie, podobnie jak zupa mleczna z dynią, może być przygotowana z marchewką. Delikatna, zmiksowana w blenderze, z dodatkiem słodkich rodzynek i migdałów oraz pachnąca cynamonem, będzie smaczną i miłą odmianą tradycyjnej jajecznicy lub kanapek. Według własnych upodobań można ją dodatkowo dosłodzić. Osobiście uważam, że zupa mleczna z marchewką to najsmaczniejsza odmiana wśród wszystkich zup mlecznych.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze śniadania
Smaku i słodyczy dodają jej rodzynki, ale dodatkowo można dodać odrobinę masła daktylowego lub klasycznie – cukru, chociaż polecam słodzenie syropem z agawy albo ksylitolem, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii. Ilość będzie zależeć od słodkości samej marchewki, więc spróbujcie kawałka przed gotowaniem, a odrobiny zupy – przed posłodzeniem całości.
Zupa mleczna z marchewką zyska dodatkowy smak, kiedy doprawicie ją sokiem z cytryny lub pomarańczy: sama w sobie jest delikatna i może wydawać się mdła, za to z cytrusami, podobnie jak muffiny marchewkowe czy ciasto marchewkowe, jej smak zyskuje ten charakterystyczny pazur i odrobinę nietypowości.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 l mleka
- 4 marchewki (średniej wielkości, utarte na tarce)
- 2 łyżki rodzynek
- 1 garść migdałów (blanszowane)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
- kilka łyżek wody
- cynamon
- kilka migdałów do dekoracji
- kilka łyżek cukru (polecam alternatywnie wykorzystać cukier brzozowy lub syrop z agawy, albo dodać do zupy pół banana, rozduszonego widelcem)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Roztapiam masło w garnku, wrzucam marchewkę, zalewam niewielką ilością wody. Duszę na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie.
- Studzę marchewkę i miksuję na gładko w blenderze.
- Do wywaru, który został po gotowaniu marchewki, dosypuję mąkę, i cały czas mieszając, trzymamy na małym ogniu, aż zrobi się zasmażka.
- Do zasmażki wlewam mleko, dodaję rodzynki i utartą marchewkę, zagotowuję, cały czas mieszając.
- Gdy zupa się zagotuje, zmniejszam ogień i dodaję utarte migdały i gotuję jeszcze chwilę na małym ogniu. Dosładzam cukrem według własnego uznania.
- Miksuję zupę ręcznym blenderem bezpośrednio w garnku lub studzę i przelewam do tradycyjnego blendera, a po zmiksowaniu podgrzewam.
- Podaję posypaną tartymi migdałami ze skórką i cynamonem.
Właśnie zrobiłam :), jak dla mnie pyszna :D. co prawda nie miksowałam po dodaniu rodzynek ponieważ bardziej lubię nabierać łyżką takie „małe niespodzianki” ale poza tym trzymałam się przepisu ;). Pozdrawiam
Super, cieszę się, że są fani takich śniadań poza mną. Bardzo tęsknię za zupami mlecznymi i chyba zacznę je znów robić na mlekach roślinnych. To nie to samo, ale wierzę, że też będą pyszne i przy okazji idealne dla tych co nie tolerują laktozy :D.
Zupa jest bardzo mdła, nie byłam w stanie zjeść 5 łyżek.
Sok z cytryny albo z pomarańczy można było dodać :).
brałbym
[..YouTube..] brałbym
Ale masz jaja