Zupa mleczna z marchewką przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Zupa mleczna z marchewką

Zupa mleczna z marchewką

Zupa mleczna z marchewką

Zupa mleczna na śniadanie, podobnie jak zupa mleczna z dynią, może być przygotowana z marchewką. Delikatna, zmiksowana w blenderze, z dodatkiem słodkich rodzynek i migdałów oraz pachnąca cynamonem, będzie smaczną i miłą odmianą tradycyjnej jajecznicy lub kanapek. Według własnych upodobań można ją dodatkowo dosłodzić. Osobiście uważam, że zupa mleczna z marchewką to najsmaczniejsza odmiana wśród wszystkich zup mlecznych.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze śniadania

Smaku i słodyczy dodają jej rodzynki, ale dodatkowo można dodać odrobinę masła daktylowego lub klasycznie – cukru, chociaż polecam słodzenie syropem z agawy albo ksylitolem, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii. Ilość będzie zależeć od słodkości samej marchewki, więc spróbujcie kawałka przed gotowaniem, a odrobiny zupy – przed posłodzeniem całości.

Zobacz też
Śledzie garnirowane

Zupa mleczna z marchewką zyska dodatkowy smak, kiedy doprawicie ją sokiem z cytryny lub pomarańczy: sama w sobie jest delikatna i może wydawać się mdła, za to z cytrusami, podobnie jak muffiny marchewkowe czy ciasto marchewkowe, jej smak zyskuje ten charakterystyczny pazur i odrobinę nietypowości.

Zupa mleczna z marchewką

Zupa mleczna z marchewką

Zupa mleczna z marchewką i migdałami, z dodatkiem rodzynek i migdałów. Pięknie pachnąca zupa mleczna z marchewką na sobotnie lub niedzielne śniadanie.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 25 min
Kategoria: Śniadanie, Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa mleczna z marchewką
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 4 marchewki (średniej wielkości, utarte na tarce)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 garść migdałów (blanszowane)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
  • kilka łyżek wody
  • cynamon
  • kilka migdałów do dekoracji
  • kilka łyżek cukru (polecam alternatywnie wykorzystać cukier brzozowy lub syrop z agawy, albo dodać do zupy pół banana, rozduszonego widelcem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Roztapiam masło w garnku, wrzucam marchewkę, zalewam niewielką ilością wody. Duszę na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie.
  • Studzę marchewkę i miksuję na gładko w blenderze.
  • Do wywaru, który został po gotowaniu marchewki, dosypuję mąkę, i cały czas mieszając, trzymamy na małym ogniu, aż zrobi się zasmażka.
  • Do zasmażki wlewam mleko, dodaję rodzynki i utartą marchewkę, zagotowuję, cały czas mieszając.
  • Gdy zupa się zagotuje, zmniejszam ogień i dodaję utarte migdały i gotuję jeszcze chwilę na małym ogniu. Dosładzam cukrem według własnego uznania.
  • Miksuję zupę ręcznym blenderem bezpośrednio w garnku lub studzę i przelewam do tradycyjnego blendera, a po zmiksowaniu podgrzewam.
  • Podaję posypaną tartymi migdałami ze skórką i cynamonem.

Przydatne przepisy i poradniki

Zupa mleczna z marchewką świetnie skomponuje się z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy, który podkreśli i urozmaici jej smak.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak zrobić zupę mleczną z marchewką - krok po kroku
Jak zrobić zupę mleczną z marchewką – krok po kroku
Zupa mleczna z marchewką
Zupa mleczna z marchewką
7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom