fbpx
Czytasz właśnie
Zupa mleczna z dyni

Zupa mleczna z dyni

Zupa mleczna z dyni

Chociaż jestem wielką fanką sobotnich jajecznic czy kanapek, uwielbiam też śniadaniowe zupy mleczne. Klasyczna lub owocowa, zupa mleczna to świetne jesienne śniadanie. Ponieważ jej przygotowanie nie jest tak proste jak zrobienie kanapek czy zalanie płatków mlekiem, na zupę mleczną najlepiej pozwolić sobie w sobotni lub niedzielny poranek. Zupa mleczna z dyni, wzbogacona wanilią, cynamonem, orzechami, migdałami…

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

Choć zupa mleczna wydaje się prozaicznym daniem, które większość z nas kojarzy negatywnie z okresu dzieciństwa, można przygotowywać ją na nieskończenie wiele sposobów. Wystarczy odrobina fantazji, żeby wydobyć jej ogromny potencjał.

Pomysł na zupę mleczną z dynią podsunął mi kolega Krzysiek, wspominając na widok stojącej w mojej kuchni, ogromnej dyni zupę swojej mamy. Przepis nie jest skomplikowany, a smak mleka i dyni – świetnie skomponowany. Moja propozycja dodatku to zacierki. Klasyka sprzed lat, ale osobiście… nie przepadam. Jeśli ktoś z Was ich nie lubi, może nie dodawać :).

Zobacz też
Dip brokułowy

Zupa mleczna z dyni może być podana z dodatkiem soku z cytryny, jeśli uważacie, że ma nieco mdły smak. Zamiast migdałów możecie spróbować dodać orzechy, do smaku wanilię lub cynamon, które bardzo dobrze komponują się z dynią.

Zupa mleczna z dynią

Zupa mleczna z dyni

Pyszna zupa mleczna z dyni z dodatkiem migdałów i zacierek, gotowana na upieczonej, zmiksowanej na puree dyni.
3 z 2 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 50 min
Razem: 1 godzina 5 min
Kategoria: Śniadanie, Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa mleczna z dyni
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 1 l mleka
  • 500 g zmiksowanego miąższu dyni (dynia przed miksowaniem upieczona w piekarniku, w kawałkach, owinięta w folię aluminiową; 220 °C, 40 minut; kilka łyżek można odłożyć do dekoracji)
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • kilka kropel aromatu migdałowego (a jeszcze lepiej - naturalny olejek migdałowy lub ekstrakt)

Zacierki

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej

Do dekoracji

  • kilka migdałów

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam przez sito, wbijam jajko i zagniatam kulę ciasta na zacierki. Powinno być niezbyt miękkie, wtedy łatwo się utrze na tarce.
  • W garnku mocno podgrzewam posłodzone mleko, ale nie zagotowuję.
  • Do gorącego (ale jeszcze nie wrzącego) mleka ucieram ciasto, na tarce o grubych oczkach.
  • Zwiększam ogień i mieszam delikatnie aż do zagotowania mleka tak, żeby zacierki się nie posklejały.
  • Dodaję zmiksowany miąższ z upieczonej dyni, kilka łyżek zostawiamy do ozdobienia zupy w miseczkach. Gotuję jeszcze przez chwilę na niedużym ogniu.
  • Gorącą zupę nalewam do miseczek (można doprawić ją sokiem z cytryny), ozdabiam pozostałym, zmiksowanym miąższem i całymi migdałami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa mleczna z dyni z zacierkami
Zupa mleczna z dyni z zacierkami
13 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom