fbpx
Czytasz właśnie
Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

Powoli za oknem widać słońce. Kto wie, może w końcu zawita do nas wiosna? :). Tymczasem, póki jeszcze jest chłodno, warto rozgrzać się delikatnie czymś smacznym. Zupa marchewkowa z imbirem, której pomarańczowy kolor rozweseli wszystkich, którzy tęsknią za piękną pogodą.

Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszne obiady i inne przepisy na zupy

Połączenie marchewki i imbiru oraz kremowej śmietanki, inspirowane przepisem na zupę z dyni z mlekiem kokosowym, odrobinę inspirowane smakiem indyjskich koktajli, sprawdza się świetnie w tej prostej, kilkuskładnikowej recepturze. Jeśli brakuje Wam kremowej śmietanki, możecie wykorzystać mleko kokosowe z puszki lub zwykłe, z butelki czy kartonika. Zupa marchewkowa z imbirem zaskoczy Was łagodnością, ale też charakterem. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu.

Zobacz też
Jajecznica z grzybami

Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem, na wywarze warzywnym, z dodatkiem ziemniaka i śmietanki, smaczna i pożywna, rozgrzewająca i pięknie pachnąca.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa marchewkowa z imbirem
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg marchewki (umyta, oskrobana, pokrojona w 2-centymetrowe kawałki)
  • 1 ziemniak (średniej wielkości; pokrojony w kostkę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 łodyga selera naciowego (umyta, pokrojona w 1-centymetrowe kawałki)
  • 1 łyżka utartego, świeżego korzenia imbiru
  • 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietanki kremówki (można użyć lżejszej, 12% wersji do zup i sosów)
  • świeżo utarta gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na maśle duszę przez ok. 5 minut cebulę i seler.
  • Gdy zmiękną, dodaję ziemniak, marchew i imbir. Zalewam wywarem.
  • Zagotowuję całość, ustawiam średni płomień i gotuje pod przykryciem przez ok. 20 minut (nie można rozgotować ziemniaka).
  • Studzę i miksuję w blenderze na gładką masę.
  • Z powrotem wlewam do garnka, dodaje śmietankę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotuję jeszcze przez chwilę.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Taka zupa nie powinna być podawana „na gorąco”, dlatego świetnie nadaje się na wiosenną i letnią pogodę. Przed podaniem wystarczy ją lekko podgrzać, a na zimno smakuje równie wybornie :).

5 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom