fbpx
Czytasz właśnie
Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa to danie, które obowiązkowo pojawia się na moim stole w sezonie na te pyszne grzybki. Przygotowuję ją równie chętnie co sos kurkowy czy jajecznicę z kurkami. Najlepsze jest jednak to, że świetnie smakuje zarówno w klasycznej jak i wegetariańskiej, a nawet wegańskiej wersji. Świetny przepis i kilka możliwości modyfikacji. A potem zaskakujący efekt, zwłaszcza gdy zdecydujecie się ugotować ją na białym winie. Zobaczcie przepis na zupę kurkową krok po kroku.

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Prosta i smaczna zupa kurkowa na białym winie, z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i sosu pomidorowego, zagęszczona jogurtem naturalnym lub mlekiem kokosowym. Bezglutenowa, może być przygotowana w wersji wegańskiej.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa kurkowa
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 l bulionu lub wywaru warzywnego (w wersji wegańskiej przygotowany bez mięsa i na tłuszczu roślinnym)
  • 500 g grzybów kurek (umyte, odcedzone na sicie; można sparzyć wrzątkiem lub obgotować przed dodaniem do zupy; pokrojone w paski)
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 500 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 100%
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
  • 5 łyżek białego, wytrawnego wina
  • natka pietruszki (posiekana)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 4 łyżki masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem kokosowym lub rzepakowym)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Kotlety fasolowe

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić domowy jogurt naturalny

Jak zrobić

  • W garnku na zupę szklę cebulę na maśle lub oleju.
  • Dodaję pokrojony drobno czosnek i smażę, aż nabierze złocistego koloru.
  • Dokładam grzyby i podduszam całość aż do ich zmięknięcia.
  • Dodaję sos lub sok pomidorowy i duszę jeszcze ok. 5 minut.
  • Zalewam zawartość garnka wywarem, dolewam wino, doprawiam pieprzem, solą, majerankiem i zagotowuję. Trzymam na niedużym ogniu (zupa ma lekko „pyrkać” jeszcze przez 5-10 minut.
  • Rozcieńczam jogurt lub mleko kokosowe kilkoma łyżkami gorącej zupy, dokładnie mieszam.
  • Dodaję mieszankę do garnka z zupą, mieszam dokładnie i przelewam zupę do talerzy lub miseczek.
  • Dekoruję natką pietruszki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na grzyby

To, co nada tej zupie doskonałego smaku, to nie tylko wino. Pamiętajcie o dobrej jakości passacie pomidorowej lub soku 100%. Koniecznie wykorzystajcie taki bez dodatku cukru, za to z najdojrzalszych, słodkich pomidorów. Ponieważ to przepis kilkuskładnikowy, postawcie na to, żeby wszystkie były najlepszej jakości.  Ciekawa jestem, czy moja kurkowa zupa przypadnie Wam do gustu.

Przepis na zupę kurkową

Można przygotować ją z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego. Ten drugi dodatek zaskoczy Was smakowo! W połączeniu z kurkami czy pieczarkami mleko kokosowe tworzy bardzo dobry smak. Ważne, żeby to było naturalne, tłuste mleko bez emulgatorów i innych niepotrzebnych składników. Zupa jest doprawiona solą, pieprzem i majerankiem, a bezpośrednio do talerza polecam dosypać potem świeżą, posiekaną natkę pietruszki.

Zupa kurkowa przepis

Po 3 dniach spędzonych u babci, jedzeniu dużej ilości pierożków, kopytek, ciast i lodów przyszedł wreszcie czas na lżejszy obiad domowej roboty. Kurkowa zupa wyszła mi tak dobra, że najchętniej wszystko zjadłabym sama :). Prosty skład, za to bardzo dobry smak. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy i Wam przypadła do gustu!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom