Zupa krem z pora przepis | Dorota Kamińska

Zupa krem z pora

Zupa-krem z pora

Zrobiłam ją pierwszy raz i myślę, że od teraz będzie moim corocznym, wielkanocnym zamiennikiem żurku. Zupa krem z pora. Uwielbiam smak pora duszonego na maśle, a ta zupa bazuje właśnie na tych smacznych podstawowych składnikach, a właściwie ich połączeniu. Co ciekawsze, jej kremową konsystencję osiąga się nie poprzez dodanie śmietanki kremówki, a dzięki ugotowanym ziemniakom, które razem z połową wywaru można zmiksować za pomocą blendera. Zastąpcie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego roślinnymi, wybierzcie warzywny wywar przygotowany na oliwie i oto idealna, pożywna zupa dla wegan.

Zobacz też: Więcej przepisów na zupy

Zupa-krem z pora
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 

Zupa z pora z ziemniakami i śmietanką, gęsta i pożywna.

Danie: Zupa
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zupa z pora
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 1 por (duży; tylko biała część, pokrojony w cienkie talarki lub piórka)
  • 4 ziemniaki (średniej wielkości; obrane, pokrojone w kostkę ok. 1 cm; można zastąpić słodkimi batatami)
  • 100 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie; w wersji wegańskiej pominięta :))
  • 3 łyżki masła
  • ostry sos pomidorowy, np. tabasco (opcjonalnie)
  • sól, majeranek, chili i pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Zupa-krem z pora - Jak zrobić
  1. Pora duszę w garnku, na maśle. Uważam, żeby go nie przysmażyć na brązowo, bo zupa będzie miała lekko przypalony smak. Powinien udusić się na małym ogniu w ok. 10 minut.
  2. Dodaję wywar i ziemniaki, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu (zupa ma lekko bulgotać) przez ok. 20 minut.
  3. Połowę zupy wlewam do blendera i miksuję na krem, po czym mieszam całość w garnku, doprawiając.
  4. Konsystencję zupy można regulować dodatkową ilością wywaru lub wody.
  5. Bardziej kaloryczna wersja to dolanie 100 ml śmietanki kremówki do miksowanej w blenderze części.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pilnowałam się, żeby nie podjadać z garnka samego pora duszonego na maśle. Poszłam dalej, smażąc go więcej – na zapas :). Kilka prostych składników w tej zupie można wzbogacić o dodatek odrobiny soku z cytryny oraz, np. masła orzechowego. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy przypadła Wam do gustu :).

Wszystkim czytelnikom życzę smacznego! I udanego weekendu na świeżym powietrzu.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)